Дни на приказките изпълниха с деца библиотека „Сава Доброплодни“

 

От 21 до 31 март 2022г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, за двадесет и трета поредна година се проведоха Дни на приказките по програмата „Във вълшебния свят на приказките”.

След двегодишно прекъсване поради ковид пандемията, по традиция в библиотеката отново отвори врати приказен театър, който предложи на ученици от първи до четвърти клас от различни сливенски училища незабравими приключения с герои от любими детски книги. Тази година децата се срещнаха с героите на големия български писател Ангел Каралийчев.

Грейнали усмивки и любознателни очички проследиха с интерес и весело настроение най-известната приказна героиня на разказвача – Житената питка, която поведе любопитните зрители през изпълнените с приключения, смях и поучения приказки на писателя. Срещна ги с глупавия вълк, хитрата лисица и наперения заек, с вечно гладните бабини внучета Ваньо и Кунето, с Настрадин ходжа и Хитър Петър и др. Малките зрители дотолкова се вживяха в случващото се на сцената, че сами общуваха с героите, коментираха постъпките им или ги съветваха какво да правят. След края на представлението децата посещаваха Детския отдел на библиотеката, където продължаваха срещите им в чудния приказен свят, с други герои и книги.

В Дните на приказките се реализираха по график 24 представления като в тях се включиха над 950 деца от началните класове на сливенските училища: НУ „Васил Левски”, ОУ „Д-р Иван Селимински”, ОУ „Христо Ботев”, ОУ „Димитър Петров”, СУ „П. К. Яворов”, VII ОУ „П. Хитов”, СУ „Йордан Йовков“, СУ „К. Константинов” и ОУ „Е. Багряна” и от детските градини „Мак” и „Теменуга”. Част от децата вече бяха регистрирани като читатели на библиотеката, а след представленията Детският отдел има още 320 нови читатели.

За организаторите на тези празници, от регионалната библиотека, остава удовлетворението от свършеното и предизвикателството да увличат с нови инициативи все повече деца в чудно пътешествие в царството на книгите.