Днес се очаква да бъдат поставени ваксини на първите десет деца на възраст от 5 до 12 години

Днес се очаква да бъдат поставени ваксини на първите десет деца на възраст от 5 до 11 навършени години, включително, в област Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб.  Имунизирането става след предварителна заявка от родителите.  Целта е при отварянето на флаконите с педиатричната ваксина да се оползотворят всички десет дози  в тях.

На 6 януари в област Сливен са приложени 667 дози ваксини. С тях общият брой на поставените дози достигна  78 731. Жителите на областта, които са със завършен имунизационен статус, са 41 423. Във връзка със завишения интерес към имунизацията срещу COVID-19 от РЗИ информираха, че Сливенска област разполага с достатъчни количества от всички видове ваксини. Те се поставят в разкритите ваксинационни пунктове и в мобилните кабинети по график, оповестен в началото на месеца. Графикът е публикуван в сайта на РЗИ.

Заболеваемостта в областта към 7 януари е 353,87 при средна за страната от 547,89 души на 100 000 лица от населението. Новозаболелите през последното денонощие лица са 89. Сред тях са трима учители и девет уеници от различни училища, като повечето са от община Сливен.

50 души са излекувани.

За съжаление, починаха двама неимунизирани пациенти на 66 и 75 години, с COVID-19 и придружаващи заболявания. Щабът изказва съболезнования на семействата и близките.

Въпреки по-малкия брой на новодиагностицираните лица през вчерашния ден в сравнение с предходния, област Сливен следва тенденцията в страната за увеличаване на заболеваемостта. Хората могат да бъдат по-защитени, ако се ваксинират и стриктно спазват противоепидемичните мерки за носене на предпазни маски, физическа дистанция и избягване на струпване от хора.