Днес ни напусна Симеон Славов – продължителят на делото на Георги Данчев

На 15 март Сливен изгуби една от личностите, с която е свързана историята на икономически просперитет и разрастване на града през 80-те години на миналия век – на 84 години си отиде инж. Симеон Славов, последният Първи секретар на БКП в Сливен. Преди това Симеон Славов е дългогодишен заместник-председател на Окръжен народен съвет – Сливен и зам.-кмет на град Сливен.

инж. Симеон Славов си отиде точно в деня, в който се отбелязват 100-години от рождението на друг значим сливналия – Георги Данчев. Дълги години Симеон Славов е негова дясна ръка и заместник в Окръжния народен съвет. 

Симеон Славов и Георги Данчев в края на 70-те години.

Симеон Славов е инженер-технолог в хранително- вкусовата промишленост и с името му се свързва изграждането и развитието на Сливен като един от силните центрове на леката и хранително-вкусова промишеност и търговията в България през 80-те години. Заради образованието си и първата си работа като  Главен инженер в Консервен комбинат „Иван Лилов“ в Сливен, Славов е в основата на създаването на популярните в цяла България сливенски хранителни марки – „Шунка Сливен“, Салам „Дебоя“ и „Медвен“, популяризирането на ракия „Сливенска перла“.

Заради личното му настояване и познанства, в Сливен се достанят най-новите технологични оборудвания в хранително-вкусовия бранш, повечето от които западно произвдстдво.

С Министерско постановление от 1984 г. Симеон Славов е удостоен със званието „Заслужил деятел на местната промишленост“ заради изграждането по негова идея и под неговор ръководство на Зона на усугите и търговията в централната част на Сливен – сегашните бул. „Цар Симеон“, бул. „“Цар Освободител“ и бул. „Братя Миладинови“. По това време Сливен става и национален център за обмяна на опит в сферата на търговията, услугите и обслужването на гражданите.

Под ръководството на Симеон Славов са изградени Комплекс „Дебоя“,Хотелско-етнографски комплекс „Златна Ореша“ в Жеравна, Мебелната къща „Сливен“, редица супермаркети, Сладоледен салон – Сливен, Магазин за спортни стоки „Младост“ и мн. др.

През 1988 и 1989 г. по идея и настоянане на Симеон Славов в Сливен започва изграждането на супермодерния за времето си Завод за оптични влакна, Завод за производство на безалкохолни напитки и Многофункционана зала за спортни състезания и концертни прояви. По същото време е направена и първа копка на 5-звездния хотел „Туида“, част от верига Интерхотели като звено от задължителната инфраструктура, съпътсвтваща изграждането на писта за Формула 1 в града.

Побратимяването с гръцката община Кесариани.

Симеон Славов ще остане в историята на Сливен като широко скроена личност, която успява да убеди партийните ръководители да допуснат побратимяването на Сливен с градове отвъд „Желязната завеса“ – гр. Бурж във Франция и една от общините на гръцката столица Атина – Кесариани.

Симеон Славов с Михаил Желев – Европейски и многократен Балкански шампион по Лека атлетика, и съпругата му Райна Желева (в средата).

Славов ще бъде запомен и като голям поддръжник на сливенските спортисти. През пролетта на 2020 г. той бе почетен с плакет „За цялостни заслуги“ по случай годишнината от спечелването на Националната купа на България от ФК „Сливен“.