Днес е Кръстовден

Днес отбелязваме Кръстовден – ден за водосвети и за строг пост. Историята на празника идва още от 326 година, когато по заповед на царица Елена, майката на Константин, издирили кръста, на който бил разпънат Христос.

Не знаели как да го разпознаят, защото Иисус бил разпънат редом с разбойници. Затова докоснали с дървените кръстове мъртвец и болна жена. Мъртвият оживял, а болната оздравяла. След като се случило чудото, архиепископ Макарий вдигнал кръста високо, за да го видят всички и да повярват в Христос.

По традиция в нощта на празника хиляди вярващи се събират на Кръстова гора за литургия под открито небе и с молитва за здраве. И тази година множество вярващи се събраха и прекараха нощта край манастира „Света Троица“. Част от тях пренощуваха под открито небе в палатки.

Някои от присъстващите не спаха, за да усетят енергията на мястото. Вярва се, че в нощта срещу 14 септември тя е най-силна. В комплекса „Кръстова гора“ се пази и частица от Светия кръст.

Богомолците се стичат към манастира „Св. Троица“, за да се помолят за изцеление. В неделя вечерта пловдивският митрополит Николай отслужи тържествена Света литургия, продължила до 2 часа след полунощ.

Имен ден празнуват българите с имената Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

Честит празник!