ДКТ ще представи летописа „60 години Куклен театър Сливен”

Представяне на летописа „60 години Куклен театър Сливен” ще се състои на 27 януари в сградата на културната институция. Това съобщи за БТА Ефимия Павлова, която е част от историята на театъра от 1971 година, има участие в почти всички емблематични спектакли, а от 2001 година е директор на театъра.

Там се съдържа пълната информация за спектаклите, поставяни на сцената на театъра в периода 1960-2021 година, както и текстове от ключови лица, сътрудничили през годините. Сред емблематичните заглавия са „Бялата чапла“, „За първи път големият гастрол на Пънч и Джуди“, „Малкият принц“, „Златка – златното момиче“, „Ние, врабчетата“ и много други. Сред хората, участвали в историята не само за сливенския театър, но и на кукленото изкуство в страната са имена като Злати Златев, Лидия Александрова, проф. Атанас Илков, Васил Апостолов, Петър Пашов, Слави Маленов и др.

На 27 януари в театъра ще се състои и премиерата на фентъзи приказката „Вселената на Кристофър“. Автор и режисьор на постановката е Евелина Кьосовска, сценография и кукли – Наталия Гочева, ателие – Христина Недева – Храстче, Христо Георгиев, Катя Петрова, Йоланта Иванова, музика – Пламен Мирчев – Мирона. Участват актьорите Андрей Иванов, Вангел Апостолов, Мадлен Бисерска и Силвана Петрова. Спектакълът цели повишаване на дигитално – медийната грамотност на децата и подрастващите при използване на интернет и цел защита от рискове и опасности.