Директoри на училища: Никотиновите дъвки са новата опасна мода сред учениците

Никотиновите дъвки са новата опасна мода сред учениците след лятната вълна на райския газ. За тях алармира на страницата си във Фейсбук Диян Стаматов, който е председател на Съюза на работодателите в системата на народнота просвета и директор на 119 училище в столицата.

Той обясни какво представляват тези изделия: „Изглеждат като малки дъвки, но с вредно въздействие за всеки подрастващ. Забранени за продажба за лица под 18 години. Въпреки това лесно достъпни за всеки ученик“.

И допълни:

„Децата не са виновни, че лесно им се продават. 

След лятната вълна на „райския газ“, новата „модна“ тенденция е със същата опасна сила.

В България навсякъде се продават без проблем цигари, електронни цигари, никотинови „дъвки“ …всичко. На деца и ученици, без никакъв контрол.

Иначе е уж забранено!“

търговците, смята директорът на 119 СУ- „които за дребна печалба са способни на всичко“.

След това той прехвърля отговорността на родителите, защото те дават парите за закупуването им. „После не знаят за какво се ползват същите тези пари. Най-вероятно повечето от родителите дори не са чували за „новите никотинови дъвки“. Това обаче не отнема тяхната отговорност и необходимост от сериозен домашен контрол“.

В поста си Диян Стаматов продължава: „Но, понеже всичко се случва в и около училище, всеки би търсил вина и отговорност на училището. А знае ли някой, че реално училището НИЩО не може да направи! Нищо! По редица причини!

Контролът на търговските обекти е важен! А той е занижен до степен на мърлевщина.

Родителският диалог, всеки ден е изключително ценен.

И чак тогава идва училището!

А то в прекрасната ни страна – реално е за всичко!“

Диян Стаматов публикува в профила си снимка на въпросните дъвки.

В интернет се рекламират като никотинови паучове, които били новият „най-модерен начин за приемане на никотин“. Малките бели пакетчета съдържат синтетични влакна, пълни с никотин и различни аромати. В сайтовете за продажбата им е описано, че не се дъвчат или поглъщат, а се поставят под горната устна, по този начин никотинът и ароматите се абсорбират по-добре от лигавицата през венеца. Химичните им съставки са вредни за целия организъм, могат дори да са канцерогенни.

Подобно негативно въздействие има и райският газ върху подрастващите. Дрогирането с райски газ е ужасяваща мода сред младежите в дискотеките и клубовете у нас. Райският газ, също като никотиновите дъвки, се продава легално. Масово се твърди, че е безопасно, но вече има стотици случаи на пострадали деца след употребата му. Проблемът засяга огромен брой деца, младежи, техните семейства и приятели, каза по темата в интервю за Dir.bg д-р Ясен Грозев – анестезиолог в болница „ВИТА“.

В повечето държави от Европейския съюз райският газ не е контролирано вещество. Въпреки това в някои от тях съществуват разпоредби, които ограничават продажбата му, коментира медикът.

В Испания продажбата на диазотен оксид за хранителната индустрия е законна, освен в случаите, когато продавачът се усъмни, че веществото се купува за нерегламентирани цели.

Ирландия криминализира продажбата на райски газ на лица под 18 години, но не и консумацията му.

През януари 2020 г., след няколко обезпокоителни инцидента, датското правителство предприе пакет от шест мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни.