Димитър Стоянов: Президентът ще публикува чата си с Бобоков, ако прокуратурата не го направи

Стопкадър от bTV

Президентът Румен Радев ще публикува целия чат с бизнесмена Пламен Бобоков, ако прокуратурата не го направи.

Това обяви в ефира на Би Ти Ви главният секретар на държавния глава Димитър Стоянов. „Пуснато е само едно от съобщенията на Бобоков. Въпросът е защо“, попита Стоянов.

Ден по-рано самият Румен Радев призова прокуратурата да публикува целия му разговор„Селективното публикуване на отделни съобщения от г-н Пламен Бобоков до държавния глава без отговорите на президента създава внушения за нещо скрито и нередно. В обществен интерес е прокуратурата да публикува целия чат между президента и г-н Пламен Бобоков“, написа официално държавният глава.

Същевременно, Пламен Бобоков уточни, че е казал, че в телефона му, който сега се намира в прокуратурата, няма номера на президента (точен цитат пред bTV: В иззетите ми мобилни устройства уважаемата прокуратура знае, че нямам телефона на президента). И попита от кой телефон тогава са чатовете, публикувани от държавното обвинение – дали не е от този на президента.)

Само след като се публикува целият чат между Пламен Бобоков и Румен Радев, ще се докаже какво са си писали. Защо спецпрокуратурата публикува само част от него?  Следващата крачка на държавния глава е да изнесе целият разговор, ако обвинението не го направи. Достъп до телефона на Румен Радев има самият той. Изнесените данни може да са взети чрез технически средства“. Това заяви Димитър Стоянов, главен секретар на президента.

Г-н Бобоков е бил част от делегация на президента в Армения, поясни той.

„Аз не виждам топла връзка между Румен Радев и Пламен Бобоков. Получавам по 20-30 обаждания на ден за среща с президента. Нямам представа какво човекът отсреща ще иска. Всеки чист бизнес трябва да бъде подкрепян от институциите, както и от посланиците ни. Едва ли има зависимости, които се опитват да се внушат“, каза още Стоянов.

„Специализираната прокуратура изкара точно този чат, защо? За създаване на определана манипулация, целта е да се манипулира общщественото мнение и да се създаде усещане, че президентската институция е онова тресавище, онази част от свинските черва, използвам лексиката на главния прокурор, които задължително минават през президентската институция. Няма такова нещо! Специализираната прокуратура ще бъде разочарована“, посочи той.

„Предложенията за назначаване на посланици идват от МВнР. Те минават през Министерски съвет и след това отиват при президента. Предварително съгласуване има, за да не се получи конфузна ситуация. Не сме предлагали Жоро Кираджиев за посланик на Нигерия. Все още няма и подписан указ за неговото назначение. Няма нищо лошо в нормални човешки взаимоотношения в интерес на държавата. Това не е престъпление“, допълни президентският секретар.

Искам да разсея съмнението, с което се спекулира, че 1200 души охраняват трима. Задачите, които изпълнява НСО, са разнообразни. Охраната на първите трима не може да бъде отменена. В закона, който е прокаран, пише, че МВР и жандармерията ще охранява първите трима по чл. 20 т. 1, според която НСО отговаря за сигурността им. На практика се нарушава закона за НСО“, каза още Димитър Стоянов.

Той коментира и историята с обвиненията срещу президентския секретар Пламен Узунов, че се е намесил в предоставянето на българско гражданство на либийски гражданин и в назначаването на посланици. „Пламен Узунов не участва в процесите по съгласуване на посланиците, категорично отхвърляме тези спекулации. Как си представяте Пламен Узунов да накара министерството на правосъдието, ДАНС и другите институции да се даде българско гражданство. Колко трябва да е силен той, за да задейства цялата държавна машина. Това е несериозно“, заяви Стоянов.