Димитър Гърдев: Положението на българската армия е трагично

„Положението на българската армия е трагично“. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ експертът по международна сигурност и председател на Комисията по външна политика в 45-ото Народно събрание Димитър Гърдев:

„Нагледал съм се в Народното събрание на партии, които заявяват, че нямаме нужда от модернизация на армията, както и на правителства, които режеха от тези бюджети. България имаше най-силната армия на Балканите – 2300 танка, над 180 самолета. Всичките тези неща бяха разпродадени на световните пазари с идеята тези пари да се вкарат в обновяването на българската армия и да се достигнат стандартите на НАТО. Къде отидоха тези средства? Това е 30-годишен грабеж“.

Гърдев, който е представител на „Има такъв народ“ коментира военната помощ, която другите държави от НАТО изпращат в Украйна:

„Германия изпраща тежко въоръжение – такова, каквото има в складовете си още от времето на ГДР. Тя притежава огромно количество от такива оръжия. Франция пък е производител на такова оръжие“.