Деултум – едно от чудесата на България – само на час от Сливен

Снимка: bulgariatravel.org

Чудите се какво да правите през уикенда? Предлагаме ви да посетите Деултум – едно от чудесата на България, което е само на час от Сливен.

Националният археологически резерват „Деултум-Дебелт“ се намира в източните покрайнини на село Дебелт, община Средец, на около 20 километра югозападно от Бургас и на около 390 километра източно от София. До обекта се стига с кола. В село Дебелт има указателни табели за останките от античния град.

Защо е толкова интересно мястото?

Деултум е античен и средновековен град, както и единствената колония на свободни римски граждани на територията на България.

За първи път мястото е описано от братята Шкорпил в края на 19-ти век. По това време те са споменали, че крепостните стени на града са били около 2 метра високи. Съвременни проучвания започват да се провеждат през периода 1981-1985 г. покрай строежа на близкия завод, който е построен по програмата за заселване на Странджанско-Сакарския край.

Установено е, че най-напред на това място е имало тракийско селище. Това е било преди началото на новата ера. По-късно, през втората половина на 1-ви век, при управлението на римския император Тит Флавий Веспасиан , е основана римската колония Деултум от ветераните на VІІІ Августов легион. Деултум е единствената колония на свободни римски граждани на територията на днешна България.

Колонията се изгражда за период от около 50 години. Крепостните ѝ стени са изградени при Марк Аврелий в средата на 2-ри век. Изграждането на колонията започва с оформяне на публичните пространства – с площада, местния сенат, римските терми – място, което редовно се посещава от гражданите – преди обед жените, след обед – мъжете. Населението на колонията е с висок статут – на гражданите от колонията са се давали по 50 югера земя (равностойни сега на около 12 500 декара). Тези земи са били разпределени от Босненския рид на Странджа (най-северният рид на планината) до Стара планина – това е територията на колонията. Колонията е стигала до днешната автогара-Запад в Бургас. Самата колония е била пряко подчинена на римския император и затова е била посещавана нерядко от него.

Първата половина на 3-ти век е времето на невероятен разцвет на колонията. По това време е имало култове към различни богове. В северната част на колонията са идентифицирани останки от два храма, като се предполага, че единият е на Асклепий, а другият – на Атина.

През 195-та година император Септимий Север посещава колонията. Очаквайки го, местните колонисти са направили негова бронзова статуя, която са поставили в храмовото пространство в чест на императорския култ. От тази статуя оцелява бронзовата глава, понастоящем – уникален експонат в музейната експозиция. Освен нея, са намерени и 3 бронзови крака – всичките леви, което показва, че са от различни статуи.

На 9 август 378 г. в битката при Адрианопол готите разбиват византийската военна част, а император Валент е убит. След тази битка той е пренесен смъртно ранен във вила Армира, където умира. След тази битка готите се заселват на Балканите като „федерати“ (съюзници) на Римската империя и остават там в продължение на около 200 години. От този период на територията на колонията Деултум има намерена керамика със специфични орнаменти.

В края на 4-ти век стават съдбоносни събития за Римската империя – тя се разделя на две части – Източна и Западна, като Константинопол става столица на Източната. По това време Дебелт се обособява като епископски център – той е 3-ти по големина град в провинция Хемимонт и важен комуникативен морски град. Стандартът на населението е плаващ заради честите варварски нашествия.

През 812 г. тук идват българите.

Смята се, че районът е тясно свързан с Покръстването на България през 864 година. Някои историци изказват хипотезата, че в района на бившата римска колония Деултум е покръстен самият цар Борис Михаил Покръстител. Със сигурност се знае, че именно от тук е минала делегацията за покръстване към столицата Плиска – все пак, това е точка от най-късия път между Константинопол и Плиска.