Детското отделение в Сливен спешно търси трима педиатри, областният управител ще сезира здравния министър

Отделението по детски болести в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ има спешна нужда от още поне трима педиатри. Възможностите за осигуряване на специалисти бяха обсъдени на среща на областния управител Минчо Афузов с директора на РЗИ д-р Петя Балулова, зам.директора на болницата д-р Хрисант Хрисантов, началника на отделението д-р Люба Бъчварова и председателя на Регионалната колегия на БЛС д-р Богдан Сотиров. Покана бе отправена и към всички педиатри от доболничната помощ в града. Но присъстваха малка част от тях, които не бяха служебно ангажирани. „Намираме се в усложняваща се епидемична обстановка, изискваща бързи решения. Специалистите от отделението изпитват затруднения, тъй като са малко, грижат се и за пациентите в създадения COVID-сектор. Разчитаме, че педиатри от доболничната помощ  ще се отзоват за нуждите на отделението, извън сектора за коронавирусните инфекции. Болницата и институциите търсят начини за осигуряването на тяхното адекватно заплащане“, заяви Минчо Афузов.

Детското отделение в областната болница е с 58 легла, като 6 от тях са за пациенти с коронавирусни инфекции. В него се лекуват спешните и тежките случаи не само от Сливенска, а и от други области. В момента работят двама лекари-специалисти и лекар-специализант. Освен с пряката си натовареност в отделението, те са ангажирани с консултации в други отделения и обслужват неотложната помощ.  

Областният управител ще сезира здравния министър за създалата се ситуация в детското отделение. В писмото си Минчо Афузов настоява още за доставката на по-големи количества „Ремдесивир“ за COVID-отделенията. Това е наложително, тъй като инфекциозното отделение в Ямбол засега е затворено и пациентите от тази област се лекуват в болниците в Сливен. От друга страна, в най-голямата по територия община в страната – Сливенската, заболелите идват късно, отдалеч, с лоши показатели. Не на последно място, в Сливен и населените места в общините има гъсто населени квартали и махали, част от чиито жители са със занемарен здравен статус и се разболяват тежко преди да потърсят помощ в болница.