„Детско полицейско управление“ представя полицейската професия пред ученици в Сливен

За поредна учебна година полицейски служители от Областната дирекция на МВР в Сливен работят с деца по програмата, като от началото на месец ноември, м.г. е разкрито детско полицейско управление в Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. "Речица" в град Сливен. Снимка: ОДМВР

Занятия по програмата „Детско полицейско управление“ представят полицейската професия пред ученици в Сливен, съобщиха от пресцентъра на областната полиция.

За поредна учебна година полицейски служители от Областната дирекция на МВР в Сливен работят с деца по програмата, като от началото на месец ноември м.г. е разкрито детско полицейско управление в Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Речица“ в Сливен. Всеки понеделник в часа на класния ръководител децата от пети клас се запознават с полицейската професия, получават знания и умения за справяне в различни ситуации в училище, на улицата, в планината, като участници в движението и други.

Координатор на програмата през тази учебна година е Диян Митев, инспектор от участък „Запад“ към РУ-Сливен. По време на всяко занятие той запознава децата с различни аспекти от полицейската дейност, като ги среща със служители на криминална, охранителна и пътна полиция. Работи се по теми, свързани с насилието, овладяване на конфликти и положителното отношението към близките, съучениците и по-малките. Широко е застъпена и темата за пътната безопасност. „През март ще бъдат обсъдени начините за събиране на следи и веществени доказателства, темата за детската полицейска лична защита, а през април – вредата от алкохола и уязвимите участници в движението“, каза за БТА говорителят на ОД на МВР-Сливен Първолета Мандинска. Работата по проекта ще продължи до началото на юни, като ще бъдат обсъдени още вредите от тютюнопушенето, долекарска помощ при изгаряния, кръвотечение и др., допълни тя.

В програмата са включени занятия с представители на Българския червен кръст- оказване на първа долекарска помощ, Регионалната здравна инспекция-вредата от алкохола и тютюнопушенето, Районната служба „Пожарна безопасност и защитна на населението”- действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации.

Програмата „Детско полицейско управление“  е част от редица съвместни инициативи на МВР, Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, Българския червен кръст, Българския туристически съюз и неправителствени организации. Основната цел е ранната превенция и създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации, като темите за обучение и занимание са подготвени и представени съобразно възрастовите особености.