Детски театър „Зора“ получава финансиране за проекта си „Пинокио“

Снимка: Обединена Школа по изкуства "Мишо Тодоров" - Сливен

Детски театър „ЗОРА” при Народно читалище „ЗОРА 1860” – Сливен получи одобрение за финансиране от Национален фонд „Култура” към Министерството на културата
за проекта си – „ПИНОКИО” по приказка на Карло Колоди. Това съобщиха от Обединена Школа по изкуства „Мишо Тодоров“ – Сливен.

Театралната постановка на Детския театър „Зора” при Народно читалище „Зора 1860” Сливен е резултат на онлайн участие в конкурс по програма ,,Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство” на Национален фонд култура (НФК) към Културното министерство. Проектната идея е с бюджетна рамка на осъществяване – 15 000 лв. Времето за осъществяване на проекта е идната 2022 година.

Поредната детска постановка ще повиши интереса на децата от град Сливен към изкуствата и творчеството на артисти от различни сфери на сценичните изкуства: театър, балет (класически и модерен), вокално-певчески умения. Ключови фигури в постигането на тази цел са професионалните артисти: Ивайло Гандев – режисьор и актьор, Борислава Захариева – сценограф и костюмограф, Наталия Хаджикостова – хореограф, Георгиос Филаделфевс – композитор и вокален педагог.

Работата с децата в Детски театър „Зора“ ще създаде предпоставка за тяхното културно израстване и интелектуално развитие. Предвижда се реализацията на представлението „Пинокио“ и представянето му пред публика да привлече голям брой зрители, тъй като пиесата е подходяща за всяка възрастова група.

Театралното представление „Пинокио“ ще бъде крайният творчески продукт – резултат от усилията на децата, младежите и техните ръководители. Спектакълът ще бъде представен пред публика на сцената на читалището. Събитието ще бъде със свободен достъп (съобразно актуалните към момента на представяне здравни мерки и ограничения), а информация за него ще бъде разпространена чрез онлайн и офлайн каналите за комуникация на НЧ „Зора 1860“.