Детска болница със 133 легла ще строят в Бургас, може да е готова за 3 г.

Идеен прoект на сградата на детската бoлница

Преди дни община Бургас обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за 68 млн. лв.

Според местната администрация детската болница, която ще е най-голямата от този тип в Югоизточна България, трябва да е готова до 3 години. Тя ще се изгражда основно с европейски средства по програма “Развитие на регионите”, но и общината се включва със собствени пари.

Болницата ще се намира в непосредствена близост до УМБАЛ в кв. “Зорница” на общински терен, като разчетите са застроената площ, включително и под земята, да е 24 732 кв. метра.

Проектът предвижда и паркинг към болницата, но тъй като той ще е извън границите на отредения поземлен имот, за него ще има друга обществена поръчка, уточниха от кметството.

Новата болница ще е на 8 етажа, ще разполага със 133 легла, 10 от които за интензивно лечение.

Идеен прoект
Предвидени са още зона за амбулаторна дейност – с 27 консултативни кабинета и други 9 за амбулаторни процедури, стационар за краткосрочен престой с 10 многофункционални легла, дневен психиатричен стационар с капацитет от 15 пациенти, отделение за спешна помощ с 11 поста за наблюдение, 11 поста за лечение и 9 поста за бързо проследяване. Ще има и хирургичен блок с 3 операционни зали и 6 легла за реанимация, лабораторен и блок за образна диагностика.

По проект капацитетът на здравното заведение е

разчетен да обслужва население от близо 1,3 млн. души

от областите Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Стара Загора. Той бе задвижен официално на 27 февруари 2020 г. с решение на общинския съвет, като идеята бе на едно място да бъдат обединени всички детски отделения със спешен център, оборудвани с най-висок клас медицинска апаратура.

В болницата ще се провежда и обучение на студенти и специализанти.

Идеен прoект

Детската болница ще носи името “Света Анастасия”, на която е кръстен и островът до Бургас. Решението бе взето по предложение на общината, след като се оказа, че други свободни имена на светци няма, а света Анастасия е била лечителка.

Изтoчник: Гпадът, 24 часа