Децата ни масово посягат към цигарите – как да се справим с проблема?

Едно на четири деца над 10 години е пробвало цигари. Това показват данните на Националния център за обществено здраве за изминалата 2022 година.  Страната ни заема едно от челните места по тийнейджъри – пушачи. 

„По последни данни България е на първо място в ЕС по брой пушачи. Това може би е дълбоко вкоренена национална традиция, но в името на доброто, на здравето, на бъдещето на младите хора трябва всички ние малко да сменим ъгъла, под който гледаме живота си. Това е една зависимост към никотина. На много хора им се струва трудно да се откажат, но опитите на стотици други показват, че това е възможно“, обясни д-р Гергана Гешанова от Коалиция за живот без тютюнев дим в „България сутрин“.

Според нея човек трябва сам да се запита защо и на кого дава парите си за цигари и какво се случва с неговото здраве. По нейни думи вече се повдига и темата какво се случва като цяло със здравето на планетата.

Относно големия брой млади пушачи, д-р Гешанова коментира, че примерът на родителите е много важен.

„Ако искам децата ми да не пушат и аз няма да пуша. Държавата не подпомага младите хора, в България билбордовете и рекламите са навсякъде. Това създава впечатление, че е нещо естествено, приемливо, допустимо, приели сме го като нормално, като част от живота ни. Трябва да има повече разговори с младите хора, някой да им обясни какви са последиците от това нещо“, категорична е тя.

„Има нещо коварно в пушенето, вредите не настъпват веднага, трябва да минат 10 години, за да почувстваш това необратимо увреждане, което стават в дробчето на човека. Трябват повече часове по здравно образование, това засега липсва. Да се осъществяват такива програми, за да могат младите да разберат какво става с тях“, смята д-р Гешанова.

„Голяма борба беше да се забрани тютюнопушенето на закрити обществени места. Празнуваме 11 години от това нещо, което стана, но пак имаме дупки в закона. На много закрити места, понеже имат найлонови вратички и страни, и там се пуши“, посочи още тя.

Д-р Гергана Гешанова определи електронните цигари като „много хитра и точна машинация да зарибят младите хора“.