„Дестинация Котел“ беше представена от кмета на Котел пред един от най-големите испански туроператори „Аворис травъл“ и компанията „Balkan Travel Experiences“

Котел беше представен като потенциална туристическа дестинация и локация за тематични екскурзии и културно-туристически обмен между страните България и Испания. Това се случи по време на работната среща на директора на представителството на Аворис за България – Борис Момчилов –“Balkan Travel Experiences“ с кмета на община Котел – Коста Каранашев. На срещата присъстваха още председателят на Общински съвет– Котел – Христина Чолакова, зам.-кметът по култура и туризъм в общината – Шериф Куванджъ и директорът на Природонаучен музей – Котел – Захарий Стоянов. Визитата беше по инициатива на Валентин Атанасов – член на управителния съвет на „Рафаел-инфо култура и туризъм“-Бургас/РИКТ/ и председател на УС на „Българската Асоциация за Климатолечение и Здравен Туризъм“, който не за първи път посещава възрожденския град.

„Аворис травъл“ е един от най-големите испански туроператори, с представителства по целия свят. Интересът на туроператора към котленския регион и града на Раковски е насочен към възможностите, с които те разполагат като туристически обекти, места за настаняване, културни средища и институции и природни богатства.

Срещата премина под формата на презентация на Котел, като след това бяха обсъдени възможностите за включването му в програми за екскурзии, иницииране на фолклорни, културно-образователни летни и зелени училища, work shops, обучения, семинари и други. Чрез тях туристическия пакет, който града предлага през следващия летен туристически сезон, ще разшири бъдещите възможности на тези програми за природен, алтернативен, здравно-рекреативен и гастро-кулинарен туризъм  и др.

По време на визитата си в Котел гостите посетиха някои от местата за настаняване, парк „Изворите“, музейните експозиции, Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, както и бъдещата придобивка на града – Общинският информационен туристически център!

„Прекрасно е, че в община Котел предстои реализирането на още проекти в сферата на туризма, което освен повишаване  интереса за гостите ѝ, ще я превърне в една от най-зелените и атрактивни туристически дестинации у нас“, каза Борис Момчилов. От своя страна Валентин Атанасов изрази надежда, че намеренията на общинското ръководство ще срещнат подкрепа и одобрение от министъра на туризма и посланика на Кралство Испания в България, като пое ангажимент да съдейства за организирането на тяхно официално посещение в града.

В края на посещението си, представителя на испанската компания – Борис Момчилов сподели, че съвместно с ръководството на Община Котел и местните културни институти обмислят да положат началото на едно ползотворно и  успешно развитие в сферата на туризма, което може да добави Котел и Жеравна, като една от любимите и посещавани дестинации на испански туристи, ученици и младежи, които се очакват да посетят страната ни със старта на полетите на компанията през следващото лято!