Десислава Танева: На подаяния никога не съм съществувала

267 малки магазини вече са проявили интерес да предлагат родна продукция и за тях ще бъде осигурена помощ в размер на 5 млн. лв. съобщи министърът на земеделието Десислава Танева в сутрешния блок на БТВ.

С думите: „На подаяния никога не съм съществувала“, тя коментира и идеята паркингите пред големите вериги да се превърнат в пазари за родно производство.

Според Сдружението за модерна търговия (СМТ) пък предложеното от земеделското министерство постановление относно отделянето на място за българска продукция в големите вериги, ще предизвика единствено подвеждане на потребителите, поскъпване на стоките и липса на определени стоки. В отговор на тези твърдения, Танева поясни какъв всъщност е замисълът зад предложението.

„Намаляваме щетите от икономическите последствия“, коментира тя.

У нас има 25 хил. производители на плодове и зеленчуци, които главно работят само с определени търговци или реализират продукцията си през туристическия сезон и ресторантите. „По-свежа храна – плод и зеленчук, каквато се отглежда в България, може да се намери на 5 км. от магазина“, продължи тя и поясни, че това напълно изключва нуждата от доставките им извън зимния сезон и престоят на тировете с дни по границите. „Досегашният принцип на логистика и доставка в търговските вериги няма да бъде нарушен, а ще им бъде създадено ново задължение – структуриране на нов канал за регионална доставка“, обясни Танева.

Преди нея в ефира на БТВ мнение изразиха и представители на бранша. Те бяха категорични, че българското правителството полага усилия за реализацията на българските храни. Мярката е закъсняла, но правилна особено в ситуацията на разпространението на коронавируса. „Вече се чуват призиви на западни лидери за попълване на резервите с местни стоки“, коментира Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите.

Според нето излагането на 50% български стоки в супермаркетите е приложимо за плодове и зеленчуци – за други продукти не е. Основната причина е, че големите търговци се притесняват, че трябват да пренаредят щандовете си, а в момента нямат персонал, защото част от служителите им са у дома заради COVID-19.

Той прогнозира спад на вноса на храни от чужбина заради пандемията. „Много скоро зелените коридори за внос на суровини храни ще започнат да оредяват. Вече се чува западни лидери да призовават държавите да си увеличават запасите от храни. От тази гледна точка смятам, че българското правителство полага усилия да засили самообезпечаването на страната. Веригите не трябва да се сърдят, защото няма как страната да не положи такива усилия и някой да е против това“, обясни той. По думите на Вътев всички асоциации от хранителната промишленост са подкрепили проекта за постановлението. Браншовикът допълни, че и в момента в някои вериги има над 50 на сто родна продукция, но налагат на допълнителен контрол чрез одити за сметка на производителите.

Албена Симеонова от Асоциация „Биопродукти“ приветства възстановяването на работата на общинските пазари. По думите й, с малки изключения, българските производители срещат големи трудности при опитите си да реализират своите продукти в големите вериги. Тя спомена и големите надценки, които веригите слагат на българските продукти.

„Намаляваме щетите от икономическите последствия“, подчерта в заключение министър Десислава Танева и допълни, че опитът за комуникация от страна на ресорното и ведомство е с цел да бъде намерен работещ модел