Десислава Танева: ГЕРБ-СДС имаме управленските решения, за да се върне стабилността и всяко семейство спокойно да планира бъдещето си

До тези предсрочни избори се стигна заради политическата незрялост на опонентите ни. Последните две години на безвремие, което цари в нашата страна, неизбежно доведе до хаос в ежедневието на всеки български гражданин. Това заяви при откриването на поредната предизборна кампания областният ръководител на ГЕРБ и водач на листата с номер 2 в Сливен Десислава Танева.

По думите й е крайно време да се възстанови нормалността и експертността в политиката в България, а на 2 април да изберем държавниците, от които страната ни има спешна нужда. „За мен и нашия екип кандидати за народни представители от ГЕРБ – СДС е въпрос на достойно поведение и адекватност в тази политическа криза да говорим за това какво е решението, за да стабилизираме доходите, да намалим инфлацията и да рестартираме икономиката на страната. Няма смисъл от нито едно управление, ако то не направи така, че хората да живеят по-добре. Хората искат да имат спокоен живот и прогнозируема среда за бизнеса, за да можем да преодолеем несигурността и страха. За последните 2 години сме свидетели на най-рязкото обедняване от началото на демократичните промени и усетихме отново студената Виденова зима“, каза Десислава Танева.

Според нея липсата на адекватно управление на страната, с редовното правителство на ПП и три служебни правителства, е довело до хаос и борба за оцеляване. Годишната инфлация е 16.4%, а за четвъртото тримесечие на 2022 г. доходите от работна заплата са нараснали с 11.7%. „Според данните на НСИ за последното тримесечие на 2022 г. разходът на член от домакинството се увеличава с 19.9%, което показва, че хората обедняват. Най-много са се повишили разходите за храна с 27.8%, транспорт с 19 на сто и за здравеопазване с 18.4%“, обясни Танева.

Водачът на листата Десислава Танева припомни, че при последното управление на ГЕРБ инфлацията в България е била от 0.7 до 2 пункта по-висока от тази в еврозоната, като е имало и периоди, при които е била и по-ниска от европейската. „При управлението на ПП отклонението от инфлацията достига до над 6 пункта. Заради нея не покриваме критериите за влизане в Еврозоната, което за страната ни би означавало по – голяма сигурност, прогнозируемост за бизнеса и подобряване на средата за инвестиции“, каза още Танева.

Неадекватната финансова политика на последното редовно правителство доведе и до сериозни загуби за хазната от скъпия изтеглен дълг, каза още Десислава Танева и допълни, че България е получила дълг, който е почти два пъти по-скъп от този на Хърватска и Полша, например. Разликата в лихвените нива води до загуби от близо 400 млн. лв. годишно. „Последните две години реално бяха нулеви от гледна точка на инвестиции в икономиката по Плана за възстановяване и устойчивост. Неадекватната икономическа и финансова политика, които бяха проведени през изтеклите две години поставят държавните финанси пред изключително предизвикателство. През 2021 г. и 2022 г. се наблюдава непрестанен спад на инвестициите, а един от най-важните фактори за икономическия растеж са инвестициите“, категорична е Десислава Танева.

Инвестициите в периода 2017 г. – 2020 г. непрестанно се увеличават и имат принос за икономическия растеж, каза още Танева и допълни, че в този период се е наблюдавал спад само в две тримесечия от 2020 г., пореден от Ковид-19 кризата, но общият резултат за годината е положителен. „За съжаление през 2021 г. и 2022 г. се наблюдава непрестанен спад на инвестициите в структурата на БВП. През 2021 г. спадът е в размер на 8,3% в реално изражение, а прогнозата за 2022 г. е за около и над 6%. За последните две години е реализиран и значим спад на потока на преки чуждестранни инвестиции. За пример през 2020 потокът на преки чуждестранни инвестиции е близо 3 млрд. евро, през 2021 г. е 1.2 млрд. евро, а през 2022 г. 2.2 млрд. евро.“, каза още Десислава Танева.

ГЕРБ ще продължи да настоява и за предоговаряне на ПВУ в частта енергетика, земеделие и други сектори.

„Българският народ обеднява. Това е страшното. Това притеснява хората. Ние от ГЕРБ-СДС имаме план как страната ни да излезе от кризата. Имаме експертизата. Имаме и управленските решения, за да се върне стабилността и всяко семейство да може спокойно да планира бъдещето си“, каза още Танева.

Кандидатите на ГЕРБ-СДС за стабилна България отново може да подкрепите с номер 2!

 

ПРЕСЦЕНТЪР ПП ГЕРБ