Десетки села в Ямболско остават без водоподаване в летните жеги

Десетки населени места в Ямболско остават без водоподаване в летните жеги с температури близки до 40 градуса. Проблемът в селата на община Тунджа се задълбочава и броят на авариите расте с всеки изминал ден, съобщи кметът Георги Георгиев.

По думите му екипите на ВиК – Ямбол не работят през почивните дни, което оставя хиляди жители на общината с дни без вода. Кметът настоя за своевременна намеса от страна на държавното дружество. „Не общината да праща багер, да ангажира хора да им плаща извънреден труд в почивни дни, а това е преди всичко задължение на ВиК“, подчерта Георгиев.

Според управителя на ВиК – Ямбол инж. Цветан Съйков проблемът е в изключително остарялата водопроводна мрежа и липсата на инвестиции от страна на общините. По думите му през лятото винаги има повече аварии. Довеждащите водопроводи се пукат от високите температури.

„Това се обуславя също от самия терен и геоложките особености на областта. Водопроводите ни са стари, повечето са от етернит. Черноземът, с който се хвалим навсякъде, се свива и го реже като с нож. На самите водоизточници дебитът им също пада. При нас 90 процента от водата се доставя помпажно и това се отразява“, обясни Съйков.

Той допълни, че екипите са малко, но се стараят да отреагират навреме, за да не остава повече от ден дадено населено място без вода. „За да отреагираме веднага, трябва да имаме два пъти повече служители“, каза още управителят на ВиК – Ямбол.