Десетки села в Ямболска област и днес останаха без вода

 

Десетки села в Ямболска област и днес останаха без вода, заради аварии по мрежата. Най- сериозен и това лято е проблемът в община Тунджа, където без водоподаване всеки ден са хиляди жители.

Само в община Тунджа днес девет села са без вода. Основната причина е състоянието на водопроводната мрежа, която в повечето села е на над  50-60 години и аварира непрекъснато, посочи кметът на общината Тунджа Георги Георгиев:

„Повече време губят даже по обхождане на трасетата, докато се намери аварията. Иначе самото отстраняване е за един, два часа. “

Понякога са необходими по няколко дни за да се открие авария по довеждащите водопроводи, подчерта управителят на ВиК- Ямбол Цветан Съйков:

„Когато е на довеждащ водопровод минава през ниви или гористи местности.  Виждаме на разходомера, който е на водоема- напорния, виждаме, че селото няма вода, почваме да я търсим, но не можем да я открием“.

Има и друга причина за бавното отстраняване.

„За да отреагираме сега и веднага на всички аварии, трябва да имаме двойно повече служители“, допълни Съйков.

От началото на следващия месец или най- късно от октомври, цената на водата в областта ще се повиши, като най-висока ще е в градовете Ямбол и Елхово- почти 4 лв., тъй като има изградени пречиствателни станции за отпадни води.

Източник: БНР-Бургас