Десети юбилеен ретропарад на автомобили ще се състои на 29 април в Сливен

Десети юбилеен ретропарад на автомобили ще се състои на 29 април в Сливен. Това съобщи пред журналисти Валентин Дойчинов, председател на Сдружението за класически автомобили „Туида Класик“, което е организатор на събитието.

Ретро автомобилите, мотоциклетите и велосипедите ще бъдат изложени на паркинга на Ритейл Парк на бул.“Георги Данчев“ от 10 часа.

Очаква се участниците да бъдат над 200, като това зависи от времето. По думите на Дойчинов, част от автомобилите са много ценни, част от тях – кабриолети, и собствениците им няма да ги изкарат при лошо време. Сред автомобилите ще бъде стогодишен „Ситроен“, реставриран миналата година. Ще гостува един от именитите реставратори Господин Николаев от Хасково със своя „Мерцедес“. Поканен е реставратор на автобуси. За поредна година на парада ще има и т.нар. соц автомобили – „Лада“, „Трабант“, „Шкода“, „Вартбург“. Поканени са гости от чужбина – клубове от Румъния, Белград, Солун, Скопие.

Въпреки, че няма дрескод, препоръчително е собствениците да бъдат с подходящо облекло, свързано с времето, в което е бил актуален автомобилът им.

Изложението ще продължи до 14 часа, след което ще бъдат връчени награди – за втора година ще се присъди Купа в памет на колекционера и реставратор Никола Колев – Бижуто от Варна, както и традиционната Купа на кмета на Сливен.

Две години ретропарадът в Сливен не се проведе заради ковид пандемията. През миналата година в сливенския парад участваха над 130 автомобили и мотоциклети на колекционери от Русе, Хасково, Стара Загора, от Бургас и други градове.