Депутатите умуват дали да намалят партийната субсидия на 1 лев

новини Сливен

Депутатите се събират в парламента за първия си работен ден след Великден. В проекта за седмична програма за четвъртък и петък са включени промените в Закона за политическите партии, внесени от „Има такъв народ“, които предвиждат намаляване на годишната партийна субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас, предаде Dariknews.bg

Проектът на програма предвижда на първо четене да бъдат разгледани и промени в Кодекса за социално осигуряване, Закона за здравето, както и в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

От „Изправи се! Мутри вън!“ предлагат промени в Закона за извънредното положение – добавката от 50 лева към пенсиите да се изплаща до края на годината и да се спрат принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията. От „БСП за България“ искат промяна на Кодекса за социално осигуряване, с която се предвижда преизчисляване на старите пенсии от 1 юли тази година.

В дневния ред са включени и два проекта на решения. Единият на „Демократична България“ – за създаване на временна комисия за проверка на строежите и обектите на територията на лесопарк „Росенец“.

Другият е на БСП, с който да се възложи на Министерския съвет да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 Sputnik V.