Депутати от „Възраждане“ се оказаха ваксинирани, въпреки че партията е против

Снимка: БГНЕС

Четирима от 13 народни представители от парламентарната група на „Възраждане“ са ваксинирани срещу COVID-19, въпреки че наричат ваксините „експериментална течност“. Това става ясно от репортаж, излъчен по bTV в неделя.

Новината идва на фона на кампания, която „Възраждане“ води против имунизацията, зелените сертификати и мерките за справяне с пандемията, предаде „Свободна Европа“.

Секретарят на партията Николай Дренчев и депутатите Иво Русчев, Стоян Таслаков и Даниел Петров са си поставили ваксина през 2021 г. и имат зелени сертификати. Други двама са преболедували, а един техен колега в момента е под карантина. Това потвърждават от пресцентъра на формацията.

Пред bTV и четиримата народни представители казват, че имат „лични причини“ да се ваксинират и „не ползват зеления си сертификат“.

Интервютата с депутатите са направени в петък, 7 януари, когато в пленарната зала протичаше обсъждане дали да се влиза в парламента със зелен сертификат. При гласуването групите на „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) напуснаха залата и не участваха във взимането на решението. Останалите депутати избраха зеленият сертификат да стане задължителен за влизане в сградите на Народното събрание по-късно този месец.

„Възраждане“ организира протест срещу мерките и ваксините на 12 януари, на който се очаква да присъстват народните представители от формацията.

Партия „Възраждане“ влезе в парламента на изборите през ноември, като спечели почти 130 000 гласа. Това ѝ отреди 13 места в Народното събрание. Председател на формацията и неин основен говорител е Костадин Костадинов. Той е противник на имунизацията срещу коронавирус, нарича ваксините „експериментална течност“, иска премахването на зеления сертификат и всички мерки за борба с пандемията, която според него е „сезонен грип“. Такива са и основните послания на партията и останалите й представители.

Самият Костадинов казва, че не е ваксиниран.