Ден на отворени врати за деца и турнир по стрелба с „Макаров“ са акцентите от предстоящия празник на Сухопътни войски в Сливен организиран от Центърът за подготовка на специалисти

Ден на отворени врати за деца от сливенските училища и детски градини организира на 17 ноември Центърът за подготовка на специалисти (ЦПС) в Сливен, съобщиха от военното формирование. Инициативата е по повод празника на Сухопътните войски – 19 ноември.

От 10:00 часа в ЦПС на бул. „Бургаско шосе” №12 ще има показ и демонстрации на техника и обиколка сред музейната експозиция на бронирана техника. На тържествено строяване на целия личен състав ще има празнично слово, ще бъдат прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи и тържествен марш.

В програмата по отбелязване на празника е включен и турнир по стрелба с пистолет „Макаров“, който ще се състои на 16 ноември на Учебен център „Батмиш“ . В него ще участват отбори от ЦПС, Военното окръжие, Военната болница, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и журналисти.

Празникът на Сухопътните войски се чества на 19 ноември – дата, свързана с победата на младата българска войска при Сливница през 1885 г. по време на Сръбско-българската война. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 година. С победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен. Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет от 1992 година.