„Демократична България“ измести „Има такъв народ“, ГЕРБ отново е първа политическа сила

Снимка: БГНЕС

Доверието в партиите на протеста спада от месец май насам, като това се отразява най-много на „Има такъв народ“. От първа политическа сила те вече се нареждат на трето място, като вече пред тях се нарежда и „Демократична България“, сочи национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“ и проведено в периода от 13 до 22 август, предаде Днес.бг.

Разликите между ДБ, ИТН и БСП обаче са в рамките на статистическото отклонение.

„ГЕРБ отново е първа политическа сила с добра мобилизация през летните месеци, което до някаква степен е изненада. Но от друга, разочарованието от партиите на протеста да съставят редовен кабинет води част от загубеното ядро обратно към тази партия“, коментира социологът от агенцията Добромир Живков.

Ако изборите бяха днес, електоралните нагласи на гласуващите сочат, че ГЕРБ-СДС събира 21,6% от гласовете, „Демократична България“ са втори с 16,5%, а партията на Слави Трифонов събира 15,7%. Любопитното е, че същият резултат като на ИТН има и БСП. ДПС са с 11% подкрепа, а ИБГНИ С 4,5%. Ръст в доверието има при „Възраждане“, които събират 4,3%.

Ако се вземе електоралната нагласа на всички изчисленията сочат, че ГЕРБ-СДС е с 15,7% от вота, а ИТН са втори с 14,2%. Трета сила са БСП 12,5%, а ДБ събира 11,3%,

„Политическата криза, в която се намира страната и невъзможността да бъде съставен редовен кабинет с първите два мандата, значително повиши общественото напрежение. Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната. В предишни месеци фактор за подобни нагласи са били и вълните на пандемията от коронавирус, но понастоящем четвъртата вълна на заразата е с много по-малка тежест при формирането на обществените настроения“, допълни Живков.
Народното събрание отново е с най-ниско ниво на публично доверие от българските институции. За месец спадът в симпатиите към него е с около 10%.

Обратна е тенденцията при служебното правителство. През август доверието в него е 54%, което е с около 3% нарастване в сравнение с месец юли.

Българският избирател смята, че отговорността за неуспешното съставяне на кабинет с първи мандат е по-скоро споделена. 43% казват, че отговорността е и на двете страни – ИТН, които предложиха свой проектокабинет, както и ДБ и ИБГНИ, които отказаха да го подкрепят.

„Все пак по-големите негативи понастоящем се отнасят към ИТН, отколкото към ДБ и ИБГНИ“, допълни Живко.

Данните са от съвместно проучване на bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1055 пълнолетни лица в страната по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.