Делта вариантът става доминиращ у нас до началото на август

При по-преносимия вариант на коронавируса трябва да имаме по-затегнати мерки, да се учи през ден и да се тестват често едни и същи лица, каза пред БНР Лъчезар Томов, математик и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет, цитиран от Днес.бг.

Според него следва да се използват и маски с по-висока степен на защита.

„Неправилно е да се управлява епидемия само по заболеваемост, трябва да се управлява през репродуктивното число“, каза той относно представения вчера от здравния министър план за управление на здравната криза при следваща вълна.

Колеги на Томов са предоставили на Министерството на здравеопазването статия с анализ за управление на риска, съобщи той. В нея се предлага да не се разчита на фиксирани нива на заболеваемост, защото това е работило при китайския вариант на Covid-19.

„Не се управлява така неустойчив процес. Някои мерки трябва да са постоянно, да не изчезват, а други – да се разхлабват или затягат според числото R“, заяви Лъчезар Томов.
Не се отчита, че всеки следващ вариант на вируса е все по-заразен и все по-трудно се управлява, подчерта математикът и добави, че при затваряне в тъмночервената зона на ниво 9 000 хоспитализирани се очакват минимум 15 хиляди хоспитализирани.

„Затваряхме на много по-ниски нива при предишните две вълни“, предупреди той.

Разпространението на един вариант не зависи от мерките, които се взимат спрямо него, изтъкна Лъчезар Томов.

„По броя случаи на ден не зависи това за колко време той ще стане доминиращ спрямо другите. Това за колко време става доминиращ зависи от съотношението на неговото число R спрямо това на предишните варианти.“

„До края на юли – началото на август Делта вариантът ще стане доминиращ у нас“, смята Лъчезар Томов. Той прогнозира, че „може да има вълна, която дори е по-лоша от предишните“, но уточни, че все още има неясни параметри.

Трябва да се направи масова ваксинация, категоричен е Томов. Според него ваксинацията е като данъците – колкото имаш свобода да си плащаш данъците, толкова имаш и да се ваксинираш.

Относно повишената заболеваемост в Израел на фона на високото ваксинационно покритие в страната, Томов отбеляза, че заболеваемостта сред ваксинирани не е проблем.

„В Израел нямаме смъртност. Сравнете с Русия – Русия е на нашето ниво на ваксинация“, посочи той.