Дават 50% субсидия за саниране на еднофамилни къщи

Снимка: Pixabay

Различни проекти за енергийна ефективност на домакинствата могат да бъдат финансирани с европейски средства. Това коментира пред БНР-Бургас заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, цитиран от „Монитор“

Парите ще са по линия на Плана за възстановяване на Европа, по който има изискване 37% от средствата да бъдат изразходвани за внедряване на екотехнологии и мерки за енергийна ефективност. За България от плана се падат 6,2 млрд. евро.

„Конкретно за индивидуалните граждани или еднофамилните сгради, които до момента не им се обръщаше внимание. На първо място, от страна на Министерството на енергетиката, искаме да приложим индивидуални мерки във всяка една от тези сгради. Да дадем шанс на гражданите, на конкурентен принцип, да кандидатстват за закупуване на енергоефективни термопомпи, за подмяна на своите стари климатици с много по-модерни – клас A++. Другите две алтернативи, от които могат да се възползват те, са инсталация за соларни панели за топла вода. И не на последно място – възможност сами да произвеждат собствена електрическа енергия с фотоволтаици с инсталирана мощност до 3 киловата“, каза Станков.

Проектите за еднофамилните къщи ще се субсидират с 50% от цената, а за социално слабите граждани се обмисля делът да бъде по-висок, поясни той.

Станков поясни, че ще се даде възможност за изграждане на покривите на малки фотоволтаични централи. По същия план ще се финансира и саниране на сгради.

Вече има списък с проекти в 84 общини в страната също ще бъдат подпомагани за реализация на енергоспестяващи проекти по Плана за възстановяване на Европа, добави зам.-министърът.

Ще останат средства за финансиране и на такива начинания и в други общини у нас и за това призова кметовете и местните власти да бъдат активни, прогнозира още Станков.