Държавен куклен театър – Сливен, „Артем“ – начало на новия сезон

Държавен куклен театър – Сливен открива своя 61-ви сезон с  „АРТЕМ“.  Проектът е творческа колаборация между ДКТ – Сливен и „АРС АКТИВА“, финансиран по програма „Дебюти“ от Национален фонд култура.

„АРТЕМ“ е резултат от изследването на младите автори, по теми и проблеми, чувствителни към настоящето. Творческият екип избира лабораторията, като средство за израз и връзка със съвременната театрална публика. За разлика от конвенционалната постановъчна дейност, този формат се фокусира върху процеса, а не толкова върху резултата на работа. Той разчита на експресивността и спонтанността на екипа, като ключ към доверието на залата.

Историята е вдъхновена, написана и разработена от актьорите на ДКТ – Сливен, възпитаници на проф. д-р Боньо Лунгов – Василена Чернаева, Мадлен Христова, Росен Иванов, Андрей Иванов, Яница Халачева, Христина Стоянова (актриса в ДКТ – Русе), Ясмин Манделли (сценограф), Милен Апостолов (композитор), Теодора Георгиева (драматург) и Любомир Колаксъзов (консултант по сценичния образ режисьора).

Авторите определят „АРТЕМ“  – като свой смисъл, любов и средство да въвлекат зрителите в духа на творчеството си.

Проектът ще бъде представен в салона на ДКТ – Сливен на 5 септември (понеделник) заедно с книгата на Теодора Георгиева „Бездомник“.

В дебютния си роман, авторката проследява борбата между волята за съзидание и стремежа към разруха. “Ние ли създаваме света или светът създава нас? Изборът избира нас или ние избираме избора? Къде е разликата между търсене и лутане?“ – пита Теодора Георгиева, чиито пиеси се играят с успех на сцените в София, Пазарджик, Сливен и Ямбол.

До края на септември, трупата на ДКТ – Сливен ще представи „Свинарят“ на  Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“ 2022 – София и Международния куклен фестивал за деца LUT FEST , Източно Сараево, Босна и Херцеговина. Сезонът ще продължи с изданието на „Куклен град – град на мечтите“ реализиран съвместно с Община Сливен. Предстои в ход да бъде пуснат и проектът „Вдъхновение -изкуство за промяна“ по Оперативна програма финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021, Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. До края на календарната 2022 са планирани още много представления – на собствена сцена и в турне, премиери, съвместни проекти и отбелязване на един позакъснял юбилей.

Държавен куклен театър – Сливен е нетърпелив да се потопи в новия театрален сезон, готов е и очаква зрителите си.

Сцена НХГ , гр. Сливен,  бул. „Георги Данчев“ – в двора на Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“

02.09 (петък) от 18:00 ч.

СПЯЩАТА КРАСАВИЦА

07.09 (сряда) от 18:00 ч.

 СНЕЖАНКА

09.09 (петък) от 18:00 ч.

ДВЕТЕ ПРИНЦЕСИ

14.09 (сряда) от 18:00 ч.

ВЪЛШЕБНО ПЪТЕШЕСТВИЕ

16.09 (петък) от 18:00 ч.

ТРИТЕ ПРАСЕНЦА

21.09 (сряда)  от 18:00 ч.

ПРИНЦЕСАТА И ГРАХОВОТО ЗЪРНО

23.09 (петък) от 18:00 ч.

ПО:-ГРОЗНОТО ПАТЕ

Сцена ДКТ СЛИВЕН, гр. Сливен булевард „Цар Освободител“ 24

25.09 (неделя) от 11:00 ч.

БЯЛА ПРИКАЗКА  (премиера)

30.09 (петък) от 18:00 ч.

СНЕЖАНКА

02.10 (неделя) от 11:00 ч.

СПЯЩАТА КРАСАВИЦА

От авторите на „АРТЕМ“

 „АРТЕМ“ е творчески проект създаден по принципа на театрална лаборатория – предназначен за запознаването и развиването на актьорския потенциал чрез различни театрални техники. Основна цел на лабораторията бе да провокира екипната работа на младите актьори – да открият нови сценични техники и сценичен език чрез тялото, чрез жеста, чрез словото; да осмислят празното пространство и движението като значение и символ; да се опитат да създадат сценичен разказ по теми, които вълнуват съвременния млад човек.

Проектът „АРТЕМ“ е историята на онзи пламък, който трепти в нас, за да пази вярата ни в смисъла, независимо от изкушенията, с които живота ни обсажда. Това е история за избора, който човек прави между собственото си отстояване и посредствеността.

Историята е вдъхновена, написана и разработена по време на творческия процес на актьорите, които доказаха, че заедно могат повече, работиха с любов и защитиха идеите си.

В театралната лаборатория взеха участие артистите на ДКТ – Сливен, наскоро завършили класа на проф. Боньо Лунгов – Василена Чернаева, Мадлен Христова, Росен Иванов, Андрей Иванов, Яница Халачева и Христина Стоянова (актриса в Държавен куклен театър – Русе). Изследването им съпътстваха – Теодора Георгиева (драматург), Любомир Колаксъзов (режисьор), Ясмин Манделли (сценограф), и Милен Апостолов (композитор).

Лабораторията беше реализирана с финансовата помощ на Национален фонд „Култура“, програма „Дебюти“ и подкрепата на екипите на Държавен куклен театър – Сливен.

Благодарим!

Надяваме се, че чрез проекта „АРТЕМ“ успяхме да провокираме творчески търсения в трупата на ДКТ – Сливен, които на свой ред ще приобщят нови публики към мисията на театъра и културата на града.

От авторите на „Свинарят“:

Приказката на Андерсен напомня, че и днес най-скъпоценното у човека са благородството на ума и душата. Разглезените, егоистите и горделивите трудно могат да бъдат харесани от някого, точно като това се случва с – принцесата, придворните и кралят.

Чрез изящните кукли, ярките сценични образи и заразителната актьорска игра, в нашия спектакъл се постарахме – да ви помогнем с избора:

– Кое е ценното?

– Дали богатство, титли, власт или …

„Свинарят“ е спектакъл-пародия на човешката суета, лицемерие, повърхностност и самовлюбеност.

Създаден е внимателно, с много обич и чувство за хумор, специално за вас – нашите зрители.

Спектакълът е подходящ за деца над 5 години.