8.2 C
Сливен
неделя, 2 април 2023
- Рекламирай тук -
начало България и света Политика Държавата поема и осигуровките по схемата 60/40, спряха партийните субсидии

Държавата поема и осигуровките по схемата 60/40, спряха партийните субсидии

Снимка: БГНЕС

Държавата ще поема и социалните осигуровки на служителите във фирмите, одобрени по схемата 60/40. Това бе решено на заседание на бюджетната комисия в парламента, а предложението бе на ДПС. Ще се поемат само вноските на работодателя – личната остава за служителя.

Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката 60 на 40 за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от работодателя. Т.е. схемата няма да е 70 на 30, а ще бъде наистина „60 на 40“. Смятам че можем да поемем този допълнителен разход„, заяви председателят на комисията Менда Стоянова.

Според нея, това са много по-разумните мерки, отколкото предложеното от БСП раздаване на по една минимална заплата на всеки.

Правна комисия допълни мярката 60/40, като приетият текст гласи, че по време на действието на този закон за срок не по-дълъг от три месеца Националния осигурителен институт ще превежда 60 % от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и дължимите осигурителни вноски.

По думите на Менда Стоянова поемането на осигуровките ще струва на държавата около 1 млрд. лв., които ще се вземат от фонд за безработица, за да се покрият осигуровките, които трябваше досега да бъдат плащани от работодателя.

Тя съобщи още, че се дават още 700 млн. лв. на Българската банка за развитие, с които тя да гарантира заемите, които изплаща. Така помощта за бизнеса през банката става 1,4 млрд. лв.

Редуцират се и глобите за нарушителите на правилата. 300 лв. е санкцията за леките нарушения, като разходка в парк, при рецидив става 1000 лв., 5000 лв. остава обаче глобата при нарушения на карантината.

Мерките предвиждат още премахване на за срока на извънредното положение и такси като тротоарната.

Същевременно на заседание на правната комисия бе решено, че партийни субсидии по време на извънредно положение не се дължат. Предложението беше направено между първо и второ четене на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение от ПГ на ГЕРБ. „За“ текста гласуваха 20 народни представители от комисията, без „против“ и с 1 „въздържал се“. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Приетият текст гласи, че за периода от 13 март 2020 г. до отмяната на извънредното положение държавната субсидия по Закона за политическите партии да не се дължи. От ГЕРБ искат до отмяна на извънредното положение да не се начислява и дължи държавна субсидия.

В рамките на обсъждането на тази разпоредба зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов изтъкна, че управляващите са анонсирали още в деня на приемането на законопроекта на първо четене, че ще направят такова предложение.

Смятаме, че по този начин всичките политически субекти трябва да проявяват своят солидарност към българските граждани и да подпомогнат с каквото могат именно българските граждани да получат тази подкрепа чрез приемане на едно такова предложение„, посочи още Ципов.

От своя страна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков изрази подкрепа към предложението на ГЕРБ. „Ще гласуваме „за“ него“, обяви Зарков.