Държавата отказа да поеме осигуровките в схемата „60/40“

Правителството отказа да се съобрази с исканията на бизнеса и няма да поеме осигуровките в схемата „60/40“. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева, която разясни на брифинг днес какви мерки в крайна сметка ще предприеме държавата, за да подкрепи заетостта в страната по време на безпрецедентната икономическа криза. По-късно днес Министерският съвет ще гласува постановлението.

Според работодателите така структурирана мярката е абсолютно безсмислена, особено за малкия бизнес, който трудно би успял да покрие дори 40% от заплатите на служителите, тъй като на практика няма никакви приходи заради блокадата на икономиката, предизвикана от правителствените мерки срещу коронавируса. Изчисленията на бизнеса са, че така структурираната схема на практика покрива по-малко от 30% от общия разход на работодателите за труд, което абсолютно я обезсмисля

„Ще се изплащат компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците при преустановяване на работа по време на извънредното положение“, каза Сачева. Тя обясни, че от парите, които по думите на премиера Бойко Борисов ще са много повече от 1.5 млрд. лв., ще могат да се възползват почти всички сектори. Тези, затворени със заповедта на Министерството на здравеопазването, няма да имат нужда да доказват нищо. Останалите ще трябва да докажат, че приходите им през месец март са поне с 20% по-ниски спрямо същия месец на 2019 г.

Непосредствено от забраната са засегнати например търговията на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети, сухопътен транспорт, пътнически и въздушен транспорт, хотелиерски и ресторантьорски услуги, прожектиране на филми, туристическа дейност и операторска дейност, организиране на конгреси и изложения, частни детски градини, артистична и творческа дейност, спортни и др. дейности, поддържане на добро физическо възпитание и др. Работодателите в зимните курорти, които са преустановили дейност също ще могат да се ползват от мярката.

Сачева настоява, че мярката „60/40“ представлява точно съотношение 60 към 40  и всичко друго са спекулации.

Ако работодател не изпати 40-те процента, той трябва да върне и 60-те процента, обясни Сачева. Няма ограничение за броя работници, за които ще се кандидатства. Първоначално обхватът на мярката е един месец като може да удължена до три месеца.

Процедурата за подаване на заявления по мярката ще бъде електронна, през бюрата по труда. Ще има засилен контрол въпреки опростената процедура за кандидатстване, обясни Сачева. Проверки ще могат да бъдат извършвани през цялата година, ако има злоупотреби с мярката, то ще трябва да се връщат парите.

„Ние финансираме 60% от осигурителния доход на работника, защото искаме да гарантираме, че доходите на работниците няма да спаднат“, каза министърът.

Стартъп компаниите също ще бъдат подпомогнати, обясни социалният министър, макар че са изключени от постановлението. За тях ще се разработват финансови инструменти от Фонда на фондовете.

Изключени от постановлението са селско, горско и рибно стопанство, финансови и застрахователни дейности и секторът на държавното управление. В него не влиза и образователният сектор, който и в момента работи онлайн и ще получи възнагражденията си, с изключение на частните детски градини.