Държавата облага бебетата с данък „ританки“

Едни болнични са на път за взривят обществото. Идеята, първият ден от болничния да е за сметка на работника (болния), разбуни духовете. Няколко часа след обявяването й властта даде леко назад и анонсира, че ще направи изключение за майките, които гледат болните си деца, както и изключението за трудова злополука. Всички други болни ще си плащат първия ден.

Първите три дни се плащат от работодателя, който внася своя дял от осигуровки на служителя (май около 70% от дневния надник). Всъщност държавата наказва осигурителите – работник и работодател. Тя трябва да поема целия болничен, ако говорим за справедливост. Защо работодателят, който е платил вноските веднъж и е изпълнил законовия си дълг към държавата, да плаща и първите дни на болния си служител? Тук възмущението на бизнеса е справедливо. Но държавата в лицето на властта пак се изхитри. Освен бизнеса, тя наказва и работника, който си плаща своя дял осигуровки именно за такива случаи. Няма да важи идеята за първия ден болничен за трудовата злополука. Добре, но една херния, която ни изважда от работния строй и не е трудова злополука? Ми да не сте си изсипвали, носете си хернията на работното място – това ни казва държавата. Май масово ще си ходим грипави и ще разпространяваме вируси в офиса, в метрото и къде ли не. Не сте взели имуностимуланти в ранна есен – плащайте!

Че злоупотреби има, ясно е. Но да накажеш коректните, но болни, не е честно, нищо, че според шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова 100% справедливост няма. След избори няма! Кампанията свърши. Време е за попарата.

Не можело да се наложи контрол там, където се издават фалшивите болнични. Е, защо наистина болните да плащат за нечия неспособност (или пък нежелание) да следи къде се е пропукала системата? И защо двойно и тройно да плащаме – веднъж с осигуровки, втори път за лекарствата си (да напомним, че и върху лекарствата се начислява ДДС), и трети път затова, че сме се разболели? Едва ли някой умишлено иска да се разболее.

Управниците се чудят, че растели болничните. Как е възможно? Е, възможно е! Няма профилактика, ядем второ (или трето) качество храна, живеем в стрес и несигурност.

Кое точно ви изненадва, господа управляващи, че нацията все повече боледува? И всъщност как държавата ще раздели болните, как ще прецени кой коректно се е разболял и кой некоректно, кой мами? Недомислено!

И още нещо, което никой май не е съобразил. 45 дни преди раждане бъдещата майка излиза в болничен. Майчинските са след раждането. Тоест всички бъдещи майки ще си платят първия ден от болничния преди щастливото събитие, защото попадат в полето на некоректните. Засега изключението е само за майките с деца. Да, не е кой знае колко този първи ден – 15-20 лева, едни ританки за бъдещия българин. Да не са забременявали! Ей така – държавата бори демографията – „глобява“ бъдещите майки и облага бебетата с данък „ританки“.

Автор: Диляна Панайотова