Държавата е зад рекетьорите

Тези дни покрай неудачният кредит, отпуснат от ДЪРЖАВНАТА банка ББВР на колекторска фирма за събиране на лоши кредити, първо се възмутихме, а после и замислихме. Това, че вместо на бизнеса първо се помага на едни изнудвачи, които действат чрез психически тормоз над длъжниците без всякакви правила, е неморално и показва за кого точно я е грижа държавата. Не за работещите търговци, не за малките магазинчета, а за тези, които са бирници без правила и закони. Защото незнайно защо тяхната дейност не е уредена от закона и съответно не подлежи на никакъв контрол.

А вторият извод е още по-плашещ. От една страна, държавата създава закони, според които само частни и държавни съдебни изпълнители могат да събират вземания. И въпреки големите упреци и за тях, тяхната дейност е подчинена на закон и може да се обжалват действията им. Те могат да ви връчват и хиляда съобщения и покани, но няма да ви се обадят в три часа през нощта да заплашват вас и семейството ви, нито ще звънят на съседите ви да обясняват как не сте си върнали дълга. Тоест, държавата насърчава и ЗАКРИЛЯ този мръсен и гнусен бизнес с нещастието на хората. Защото на един, който е взел кредит, за да отиде на почивка в чужбина или нов телефон, има девет, които са взели кредит, да си купят дом, да си платят сметките или да купят дрехи на детето си.

Тези колекторски фирми не се интересуват, че задължения са погасени по давност. Те продължават да ви тормозят до пълно откачане. И няма начин да ги спрете, защото звънят от различни телефони по всяко време на деня и нощта. Те могат да спрат детето ви на улицата и да го заплашват. Всички са възмутени, а всъщност зад тях стои ….ДЪРЖАВАТА!

Нещо много сбъркано и отвратително се случва с обществените отношения и с обществения договор между гражданите и държавата. Дори под турско държавата не се е държала толкова грозно с поданиците си. Данъкът на глава население и за изхабяване на зъбите, сегашна България отдавна ги надмина. И ни превърна и в крепостни селяни. И длъжници – вечни роби на системата, които работят до полуда само, за да могат да си платят сметките и да оцелеят донякъде.

Това не е нормално. Защото когато бивши охранители И РЕКЕТЬОРИ са превзели властта, рекетьорският бизнес го пренасят като държавна политика!

Автор: Елена Гунчева