Дарованията от „Музиката вместо улицата“ изнесоха над 30 концерта в детски градини и училища с подкрепата на Общината и МК

Повече от 30 образователни концерта изнесоха през последните два месеца децата от проекта „Музиката вместо улицата“ в училищата и детските градини в Сливен.  Инициативата се осъществи с подкрепата на Община Сливен и финансовото съдействие на Министерството на културата. Целта бе да се осигури достъп до класическата музика в образователните институции, да бъдат открити нови дарования, включително и да бъдат приобщени децата от социално уязвими групи.

Концертите бяха предшествани от разяснения за известни произведения и автори, за разнообразието от инструменти, за подготовката, която е необходима, за да се свири на тях. Образователната програма на школата „Музиката вместо улицата“ популяризира музикалното класическо изкуство сред подрастващите, както и уменията на талантливите си възпитаници.

През октомври възпитаниците на „Музиката вместо улицата“ участваха в тържествената церемония за празника на Сливен, на която бяха връчени наградите на Общината за 2021 и 2022 година. Тогава те развълнуваха присъстващите със съвместния си концерт с виртуозите от ансамбъл „Софийски солисти“.

„Музиката вместо улицата“ е най-успешния проект за интеграция, защото дава шанс и развива талантите на деца от уязвими общности, оказва им съдействие и ги амбицира да продължат музикалното си образование в средни и висши училища. Общината ще продължи да подкрепя проекта“, коментира кметът Стефан Радев. Припомняме, че през лятото на т.г. Община Сливен дари 30 000 лева на проекта, с което подпомогна разкриването на нов детски център за обучение и репетиции на малките музиканти.

Проектът „Музиката вместо улицата“ бе създаден преди 14 години от известния в Европа и на други континенти сливенски цигулар Георги Калайджиев и съпругата му Мария  Хаушилд. Координатор на проекта е цигуларката Радка Кусева. Маестрото, тя и техни колеги от симфоничния оркестър в Сливен досега са обучили напълно безплатно над 300 деца по солфеж, пиано, цигулка, виола, виолончело, флейта, китара, кларинет и други инструменти.  Част от порасналите възпитаници на школата са приети в средни музикални училища, а други вече са студенти.