Даниел Лорер пое контрола върху ББР

С редица правомощия скоро ще се сдобие Даниел Лорер, който оглавява новосъздаденото министерство на иновациите и растежа. Той ще поеме контрола върху Българската банка за развитие (ББР), върху Българската агенция за инвестиции и ще получи правомощията на икономическия министър в процедурата за получаване на гражданство срещу инвестиции. Това стана с промени в Закона за насърчаване на инвестициите, одобрени на първо четене от парламента в четвъртък. Промяната настъпи след ожесточена битка с депутатите от опозицията, които твърдяха, че гласуването е проведено с нарушения. От ГЕРБ-СДС дори заплашиха да отнесат въпроса до Конституционния съд, предаде „Сега“.

С приетия законопроект, който беше внесен от управляващото мнозинство, се променят и още 3 други закона чрез заключителните му разпоредби. Това е една от практиките, заради която бившите управляващи винаги са били критикувани в миналото. Настоящите обаче също започнаха активно да я използват, както се видя в проекта им за държавен бюджет.

В новото правителство министерството на икономиката беше разделено. Лидерът на БСП Корнелия Нинова получи свое ведомство – министерство на икономиката и индустрията. Лорер, който е един от приближените на премиера Кирил Петков, се сдоби с министерство на иновациите и растежа.

С поправките в закона за инвестициите към Лорер преминава Българската агенция за инвестиции. Както се спомена обаче, със законопроекта се променят още 3 закона. Първо, Законът за Българската банка за развитие (ББР), с което новият министър на иновациите и растежа поема правата на държавата в общото събрание на акционерите на банката. Досега това беше прерогатив на министъра на икономиката.

По закон ББР е с 51 процента държавно участие, което означава, че Лорер на практика съсредоточава в свои ръце контрола над банката. Той ще предлага на Министерския съвет и тригодишна стратегия за дейността на ББР, както изисква законът; ще получава годишен отчет за дейността й; чрез надзорния й съвет ще прави предложение до финансовия министър при искане за държавни гаранции, каквито тя може да предоставя при упражняване на дейността си.

Със законопроекта се изменят, също така, Законът за българското гражданство и Законът за чужденците в Република България. И тук министърът на иновациите и растежа получава всички правомощия на министъра на икономиката. А те засягат участието на последния в процедурата, при която чуждестранни граждани могат да получат български паспорт срещу направени инвестиции. Така например ведомството на Лорер ще удостоверява дали чужденецът е направил изискваните по закон инвестиции, заради които получава сертификат за инвестииции, от там разрешение за постоянно пребиваване – а в определен момент, и възможност за придобиване на гражданство по натурализация.

Точно поправките засягащи гражданството срещу инвестиции използва опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС. Бившите управляващи напомниха, че наследниците им във властта са се ангажирали да прекратят тази практика, известна като раздаване на „златни паспорти“. В тази връзка, в парламента беше внесен специален законопроект. Сега обаче се оказва, че се приемат законови поправки, с които участието на министъра на икономиката в процедурата за придобиване на гражданство по натурализация се поема от министъра на иновациите и растежа. Това поставя въпроса какво ще стане с обещаното отпадане на практиката на „златните паспорти“.

От ПП им отвърнаха, че разпоредбите за получаване на гражданство чрез инвестиция все още са действащи, а законопроектът за отмяната им дори не е влязъл в пленарната зала. И затова, след като променят закона за инвестициите, също са длъжни да променят и съдържащите се в него препратки към други закони.

От ГЕРБ-СДС им се нахвърлиха с обвинения в семейственост заради съпругата на Лорер – Виолета Лорер. Тя беше служебен министър м.г., а сега е началник на кабинета на Асен Василев – финансов министър и съпредседател на ПП. След това дебатът премина в обичайните нападки.

При гласуването на законопроекта се разрази тежка процедурна битка между управляващите и опозицията. Той беше гласуван веднъж и одобрен. От ГЕРБ-СДС поискаха прегласуване и тогава се оказа, че в пленарната зала няма кворум. Шефът на парламента Никола Минчев даде почивка, след което обаче от опозицията го атакуваха, че няма право да провежда ново гласуване.

Аргументът им беше, че предните две гласувания, макар и неуспешни, са били валидно проведени. А трето гласуване не се позволява и провеждането му ще бъде нарушение на парламентарния правилник, на конституцията и законите на страната. Около тази позиция се обединиха ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. Атанас Славов от ДБ и Филип Попов от БСП – и двамата юристи, поддържаха гледната точка, че няма приет акт на Народното събрание. Затова предстоящото ново гласуване ще бъде финалният резултат от разглеждането на законопроекта.

Залогът от този спор беше сериозен. Ако се приемеше, че законопроектът не е легитимно гласувнан, тогава на управляващите щеше да се наложи да чакат 3 месеца, докато могат да го внесат отново в пленарната зала – както е според правилника на парламента. Това, на свой ред, би означавало, че министерството на Лорер ще остане само на хартия за същия този период от време.

След още една почивка депутатите продължиха със същия спор. Никола Минчев го разреши, като направо обяви ново гласуване. В него опозицията не участва и законопроектът беше одобрен.