Данчев: Ако се даде оръжие на Украйна, БСП напуска коалицията

Инфлацията води до поскъпване на основни хранителни продукти на само в България, а и в цяла Европа. Войната в Украйна пък води до недостиг на някои от тях.

Попитан дали БСП са склонни да напуснат коалицията, ако се разреши даването на оръжия на Украйна, той отговори: „БСП няма да подкрепи такова предложение, нито представителите на партията в Министерството на икономиката. Ако това се постави като условие, ние сме готови да я напуснем. Това е въпрос, който ние поставяме като „червена линия“. Това , каза зам.-министърът на икономиката Димитър Данчев в студиото на „България сутрин“.

„Спекула се развива там, където има недостиг на пазара, или когато пазарът реагира притеснено на фона на случващото се около него. Ясно е, че последните месеци инфлацията е предизвикана от високите цени на електроенергията, а в последния месец това се изостря още повече заради войната в Украйна. Притесненията възникнаха на пазара заради зърнените храни, защото Украйна и Русия са сред световните производители на тези продукти“, каза още зам.-министърът на икономиката Димитър Данчев.

Той е категоричен, че продължава засиления контрол на пазара.

„Следим за евентуалното прилагане на нелоялни търговски практика чрез КЗП, следим за това пазарът да бъде максимално информиран и конкурентоспособен, като се стараем да предотвратяваме всякакви опити за спекула. В това число и обявяване на нереално високи цени. През изминалата седмица по инициатива на БСП беше свикан коалиционен съвет по социални и икономически въпроси, по който да бъде обсъден подготовката за актуализацията на бюджета“, допълни Данчев в ефира на Bulgaria ON AIR.