Dacia и Lada се обединиха

Снимка: Renault

Френската група Renault представи новата си глобална стратегия, която е свързана с промени както в структурата на самата компания, така и при свързаните с нея автомобилни производители. Основната е обединяването в една бизнес структура на две от марките в групата – румънската Dacia и руската Lada, което беше обявено лично от главния изпълнителен директор на Renault Group – Лука де Мео.

Идеята е новото подразделение да повиши ефективността и на двете марки, което трябва да стане със споделянето на общи технологии и детайли. Досега също Dacia и Lada бяха под една шапка, като румънските модели се предлагаха в Русия под местната марка, която е собственост на АвтоВАЗ. Те обаче се разминаваха технически, тъй като Lada използваше по-стари технологии.

При новата структура обаче моделите на двете компании ще имат по 85% еднакви детайли. Те ще споделят еднакви платформи, което ще доведе до сериозно намаляване на разходите за проектиране и производство на нови автомобили. В същото време Dacia ще продължи да се предлага на европейските пазари, докато в Русия отново ще се залага на Lada.

„Със създаването на подразделението Dacia-Lada ще се възползваме в пълна степен от преимуществата на модулната платформа СMF-B, ще подобрим своята ефективност и допълнително ще увеличим конкурентоспособността, качеството и привлекателността на нашите продукти“, коментира Дани ЛеВот, който ще ръководи новата структура.

По време на представянето на новата стратегия беше показан и новият всъдеход – Dacia Bigster, който ще се появи като сериен модел през 2025 г. И съответно ще се предлага и с името Lada за Русия. Той представлява SUV с дължина от 4,6 м, с който румънците опитват да навлязат в С-сегмента. Bigster до 2025 г. ще излязат още два кросоувъра на Dacia, като единият е Grand Duster, който ще бъде 7-местен.

Любопитното е, че и румънската, и руската марка подмениха дизайнерския си състав. За моделите на Dacia вече ще отговаря Алехандро Месонеро-Ромаос, който беше привлечен от Seat, докато за Lada задачата е поверена на Жан-Филип Салар. Той заменя оттеглилия се Стив Матин.

Руснаците загатнаха новата Niva

Руският производител АвтоВАЗ разкри външния вид и подробности за наследника на оригиналния всъдеход Niva. Той ще се появи през 2024 г. и ще бъде много различен от сегашния автомобил.

На показаното от АвтоВАЗ изображение се вижда Lada Niva Vision, която е концептуален прототип. Той вероятно ще се отличава значително от бъдещия сериен модел, но ще получи някои от характерните черти на сегашната Niva. Това са ръбестият дизайн, правоъгълната решетка на радиатора, вентилационните отвори в задните стойки и мигачите, разположени над фаровете.

Идеята на АвтоВАЗ е следващото поколение на Niva да се предлага в два варианта. Автомобилът ще бъде изграден върху модификация на платформата CMF-B, като така ще се превърне в глобален модел, т.е. няма да се продава единствено в Русия.

В момента АвтоВАЗ произвежда два варианта на всъдехода: Lada Niva Legend (известен и под името 4х4) и Lada Niva Travel (до 2020 г. тя се предлагаше под марката Chevrolet). Производството на втория автомобил стартира още през 2020 г., но той така и не се е появил на пазара.

Всички версии на Niva технически са идентични, като са оборудвани с бензинов двигател с работен обем 1,7 литра, който е съчетан с 5-степенна механична скоростна кутия и постоянна система за задвижване на четирите колела.