“ДА ПОПИТАМЕ ОТНОВО СИРАКА” – публична лекция на доц. Красимир Добрев

На 19 октомври 2023 г., от 17:30 часа в Библиотека „ЗОРА”, ще се проведе публична лекция под надслов ДА ПОПИТАМЕ ОТНОВО СИРАКА”.

Поводът е 140 години от рождението на големия сливенски художкик Сирак Скитник.

Лектор ще бъде доц. Красимир Добрев, един от неколцината наистина големи художници на Сливен в днешно време. Ето какво казва той:

„Винаги има за какво да попитаме Сирака! И никой не остава без отговор.  Зависи кой за какво го пита конкретно. За неговия житейски път, приносите му като художник, художествен критик, театрал, общественик, пръв ръководител на Българско радио са  изписани безчетен брой страници. Някой ще рече, за него всичко е известено, проучено и публикувано. Може би е така, но изглежда, че въпреки това излизат непрестанно на бял свят нови любопитни разкрития и оценки от задаващите въпросите. Причината е, че отговорите му продължават да са със същата категоричност и полезна експертиза, макар долетели до нас от неговия Светъл път в Безкрайността.

Въпросите отправени към Сирака никога не стихват, защото паметта е жива и той продължава не да отразява действителност, a да я създава.“

Ще бъде интересно!

Заповядяйте!