Да чакаме ли поредното партийно обяздване на „Пазар за зеленчуци, плодове и цветя“ АД – Сливен?

Два пъти Министерството на икономиката, което е принципал на „Пазар за зеленчуци, плодове и цветя“ АД – Сливен е пускало Публична покана за набиране на кандидати за член (представител на държавата) на Съвета на директорите – веднъж на 30 януари 2023 г. и още веднъж на 11 февруари 2023 г. Причината – в десет дневния срок за подаване на документи след първата покана вероятно такива не са постъпили. Десет дневният срок след втората покана от 11 февруари също е изтекъл и в момента по процедура тече подбор на кандидатите.

Не толкова порцедурите обаче са интересни в случая, а това че целият Съвет на директорите на Акционерно дружество (АД) с почти 100% държавен дял „Пазар за плодове, зеленчуци и цветя“ в Сливен е в една партийна листа.

АТАНАС ЯНЧЕВ АТАНАСОВ, РУМЕН ХРИСТОВ ХРИСТОВ и РУМЕН ИВАНОВ БОЗУКОВ. И тримата са регистрирани като каднидати за народни представители „Коалиция за България“ в Сливенски избирателен район за извънредните Парламентарни Избори -2023, под номер 2,8 и 12.

Скандално или (не)морално? Целият съвет на директорите на държавна фирма в една листа в Сливен!

Другият интересен момент е, твърдението в местни медии от страна на един от тях, че не е информиран за стартиралата процедура от принципала Министерство на икономиката. Дали е така и застрахова ли се някой да представи уволнението си като политическа чистка, няма особено значение.

Истината е, че в течение на доста време субективните амбиции за постове, назначения и съответно немалки заплати, минават през партийни лобирания.

БСП си хареса темата за състоянието на „Пазар за зеленчуци, плодове и цветя“ АД скоро след като влезе във властта като част от правитеството на Кирил Петков.

Атанас Зафиров от Сливен: Работата на „Пазара за плодове и зеленчуци“ се нуждае от драстична промяна

В случая сливенските социалисти успяха да поставят уж „свои“ хора. „Уж“, защото и като биография, и като „политическа“ кариера познати лица от борда на „Пазар за плодове, зеленчуци и цветя“ АД акостираха в БСП наскоро, попълвайки оределите редици на столетницата в Сливен.

В същото време неуредиците около дружеството не са от вчера. Овощари и земеделсдки производители периодично изразяват недоволство от условията и цените, които им предоставя то.

И докато чисто експертно управление, което работи на пазарен принцип и да създава конкурентни условия за търговците, продължава да не се случва заради партийни назначения, едва ли можем да очакваме промяна.  

Сливенските овощари искат да се изчистят проблемите с ползването на Пазара за плодове, зеленчуци и цветя