Д-р Васислав Петров: МБАЛ в Сливен е в стабилно състояние, привличаме млади лекари

Снимка: БНР-Стара Загора

Трябва да се проведе дискусия за мястото на областните болници в системата на здравеопазването и да се осигури необходимото финансиране на дейностите им, защото те осигуряват спешния прием на пациенти във всяка една област. Това коментира в изнесеното студио на Радио Стара Загора д-р Васислав Петров, директорът на сливенската МБАЛ „Д-р Иван Селимински“  и председател на Националното сдружение на областните болници.

Той подкрепя и идеята на новия здравен министър д-р Христо Хинков за временен мораториум върху изграждането на нови частни болници.

В среща с новия министър д-р Васислав Петров е поставил и исканията на колегите си. „По-нататъчно развитие на болничната помощ трябва да се постави като въпрос и е нужна дискусия за да се намери мястото на всички болници“, добави д-р Петров.

Той ката още, че областната болница в Сливен засега е в стабилно финансово състояние, като за полугодието отчита и счетоводна печалба от 600 хил. лв. Привличат и млади лекари, като в момента там работят 35 специализанти. Средната брутна заплата на лекарите в здравното заведение, след последното увеличение, е 3200 лв., при сестрите средното е 2000 лв, а при санитарите 1100 лв.

„С нетърпение чакаме новият бюджет и приключването на преговорите между Здравната каса и Лекарския съюз, за да разберем колко ще бъде увеличението на съответните клинични пътеки, както и за да разберем с колко ще могат да увеличат възнагражденията“, коментира още д-р Петров.

Източник: БНР-Стара Загора