Д-р Събина Петканска: Управлението не говори за помощта от ЕС за здравната система, пак ли ще се „усвоява“ от чиновници, на тъмно от лекари и пациенти?

Здравната ни система изнемогва, но у нас не се говори нищо за новата програма „Европейски съюз в подкрепа на здравето“ за периода от 2021 до 2027 г. Тя е на стойност 10 милиарда евро – най-голямата до момента здравна програма и е отговорът на Съюза на пандемията от Covid-19. Това написа във Фейсбук профила си хирургът д-р Събина Петканска, която заема 3-то място в листата на БСП за България за предстоящите парламентарни избори.

„България ще получи помощ, ако предложи свои проекти. Нашите „здравни политици“ обаче мълчат каква е готовността ни като държава да се включим в тази програма и да модернизираме здравеопазването си. Има риск, както и при другите програми, и тук парите да бъдат „усвоени“, но не с грижа за хората. Всичко ще се изроди отново в обществени поръчки за милиони и в некачествени проекти“, казва още Петканска.

„Европа ни дава огромна възможност, която се страхувам, че ще пропилеем, ако в политическото управление – в следващия парламент и в следващото правителство, няма хора, които наистина да разбират от здравеопазване и здравен мениджмънт“, пише още д-р Петканска. Тя дава пример с организацията на доставките на ваксини, която върви трудно и тежко – и на политическо ниво в ЕС, където като държава не сме отстоявали реалните си нужди, и като организация тук – в България.

Хората и лекарското съсловие имат право да бъдат информирани за какво България може да получи средства от ЕС по програмата „Европейски съюз в подкрепа на здравето“:

  • да се укрепят здравните системи, така че те да могат да се справят с епидемиите за решаване на дългосрочни проблеми като профилактика на заболяванията
  • за цифровата трансформация на здравните системи
  • за наличие на лекарства и медицински изделия на достъпни цени
  • за борбата с раковите заболявания /ЕС има отделна програма за борба с този бич за всяко българско семейство/.

Гласувайте с Бюлетина #4 за БСП

И преференция #103 за Д-р Събина Петканска