Д-р Събина Петканска: Случаят с нарязаното и обезобразено момиче от Стара Загора, показва, че се проваляме като общество

Новини Сливен Събина Петканска
Поредният нечовешки случай, този път на нарязаното и обезобразено момиче от Ст. Загора, защитата на изверга от негови приятели и колеги, пускането му на свобода от окръжния съдия, отново е потвърждение за това, че в България много неща не са както трябва да са. Това е поредното потвърждение ,че се проваляме като личности , институции и общество. И това е една от причините, че от почти девет милиона за тридесет години станахме шест милиона.
Това написа във Фейсбук профила си д-р Събина Петканска-Вълева.
По-долу публикуваме позицията й без редакторска намеса.
„Гледайки и четейки за становищата на представители на институциите и политиците , за съжаление отново виждам повърхностната им реакция , реакция за да се покажат възмутени и съпричастни . И за съжаление от никой и от никъде все още не съм видяла задълбочен анализ ,защо толкова често в България има подобни случаи и какви цялостни мерки би трябвало да се вземат, ако не да изчезнат ,поне да са много , много по -малко и институциите да реагират адекватно . Затова ще си позволя да споделя виждането си какви са причините за подобни чести случаи в България и какво би трябвало да се направи за да се води борба срещу такива явления .
Първи вина за изграждането на такава личност като насилника и изверга разбира се носят родителите му и семейната му среда . Чрез възпитание и най- вече личен пример , още като дете насилника е приел насилието и физическото издевателство над други за нещо естествено . Но това в никакъв случай не трябва да ни оправдава и успокоява като институции и общество ,че нямаме вина за случилото се .
Вторият пропуск и виновник за раждането и развитието на такава личност със садистични наклонности и манталитет на насилник ,носи училището . За съжаление през годините след 89 година в училището в името на нови демократични принципи бяха направени много полувинчати реформи, които принизиха ролята на учителите като възпитатели оформящи личност , ограничиха възможностите на учителите да влияят на възпитанието на децата и българското училище се отдалечи от своите столетни традиции да бъде място не само за получаване на знания, но и място за оформяне на дисциплинирани , възпитани , хуманни личности . Това е една изключително важна тема, която дори не се коментира и за нея само се загатва ,когато има случаи на училищно насилие на деца над деца . Крайно време е обществото ни да стигне до извода ,че трябва да се възстановят традициите в Българското училище и изисквания към българските учители и те освен знания , да имат задължение да възпитават и личности дори и семейната среда да не благоприятства това , дори въпреки семейната среда в някои случаи . Но за това учителите и директорите на училища трябва да имат ясно изразени нормативни задължения и подкрепа , включително и на институциите и на обществото . Училището трябва да възстанови традициите си да бъде институция за образование и възпитание .
Третият фактор е обществената среда ,в която насилника изверг е работил и прекарвал свободното си време . Факта, че негов познат е заплашвал друго момиче ,което е проявило съпричастност към пострадалата , красноречиво говори за средата, в която живее насилника . Среда и група от хора, които навярно са имали много прояви на насилие и груби обществени прояви, които не са били заклеймени от близките , от околните , от институциите . Ние като общество приехме да бъдем много толерантни към проявите на различни форми на обществено неприемливо поведение . Длъжници на обществото за това е и полицията, която се отнася с пренебрежение към дребните форми на нарушаване на обществения ред . Пренебрегвайки принципа ,че всеки престъпник е започнал с малки нарушения на обществения ред и норми .
Четвъртият фактор са правоохранителните органи, първо в лицето на районния полицейски отговорник, който би трябвало да работи и превантивно да озаптява склонни към насилие личности , личности употребяващи наркотици . Както и като цяло полицейските служби, които са пропуснали навярно множество предишни прояви на насилника и на средата, в която прекарва свободното си време и проявления подсказващи склонност към насилие , пропуснали са употребата на наркотици .
И стигаме до представителите на съдебната система – прокуратурата и на съда . Като съда в случая в лицето на съдийката от Ст. Загора е постъпила не само непочтено , неморално и неадекватно , но е прочела закона като дявола евангелието . И въпроса е такива служители на Темида имат ли място в съдебната система . И политиците трябва да си отговорят на въпроса – при такива проявления на съдии , какви трябва да са последствията за тях и как да се стига до отговорност за тях . Този случай на фона на предлаганите промени в съдебната система ,които затвърждават капсулирането на съда , би трябвало да предизвика много коментари и размисъл как да се гарантира спазването от съда и съдиите на обществения интерес и да се прилага закона принципно . И как при грубо не спазване на закона и обществения интерес от определени съдии , те да носят санкции като за особено груби прояви като тази , задължително да бъдат освобождавани от изпълнение на задълженията на съдии .
Навярно много хора като мен се питат , колко ли млади българи след този случай ще напуснат България , навярно много хора си задават въпроса – не е ли най -правилното и моето семейство като милиони други да напусне България ,за да не ни сполети нещо подобно като това момиче , като на Милен Цветков , като на убитата журналистка в Русе, докато спортува , като нарязаната и изхвърлена в куфар млада жена , и много , много други подобни случаи, при които българи губят най- ценното , здравето и живота си ,защото ние като общество и държава се проваляме .
Уважаеми ръководители на парламентарно представени партии , обръщам се специално към вас, защото вие почти еднолично, благодарение на пропорционалната избирателна система управлявате депутатите си ,а от там и парламента , очакваме от вас да бъдете на нивото на своята обществена отговорност и сега при стартиралия процес на конституционни реформи , вместо да се противопоставяте един на друг , вместо да почивате август месец , или и почивайки , да работите активно и задълбочено и да стигнете до нужните конституционни и законодателни промени, чрез които от територия и хора да станем добре организирано общество и държава . Държава, която да заеме своето достойно място в Европа и българите да се чувстваме горди, че сме българи и да не мислим за напускане на България , да мислим за създаване на семейства и да отглеждаме децата си тук.“
Д-р Събина Петканска