Д-р Петканска: В здравеопазването се потушават пожари, време е за промени към обезпечена и изградена с грижа за човека здравна система

„Уважаеми и скъпи съграждани, днес официално започва предизборната кампания. Вярвам, че тя ще е позитивна, но и конструктивна. Влизам в нея с усмивка и с желание да говорим по същество за здравеопазването.“ – това сподели във Facebook профила си д-р Събина Петканска – Вълева, която е под номер 3 в листата на „БСП за България“ с кандидати за народни представители от 21 Многомандатен избирателен район – Сливен.

Според д-р Петканска, известен детски хирург, повечето хора усещат върху себе си проблемите в здравеопазването, но малцина могат да предложат как да бъдат решени те.

„Тези избори съвпадат и с тежката здравна и социална криза, в която живеем всички. Тя оголи проблеми, за които говорим от години – и в системата на бързата помощ, и липсата на лекари-специалисти, на медицински сестри и пр. Видяхме и тежката картина на ресурсното осигуряване в здравеопазването.“ – пише още тя.

Голямото, системно, предизвикателство, в което живеем в момента е само потушен донякъде пожар според нея.

Към момента успяваме само да потушим донякъде пожара, но не и да прогледнем напред и да създадем структурата, механизмите и финансовото осигуряване на нормално здравеопазване с грижа за Човека и с отговорност към лекарите и медицинските работници.

Проблемите се преодоляват всеки ден – с разум, отговорност и преди всичко с мисъл за хората. На това ме научи професията ми на хирург! Така ще работя и в политиката. БЛАГОДАРЯ за доверието към мен! Успешно начало на кампанията за всички и БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!“ – завършва обръщението й за официалния старт на предизборната кампания, в която „БСП за България“ е под номер 4 в бюлетината.