Д-р Петканска с отвод от листата на БСП. Ще останат ли пак незаети места в червената листа?

Новини Сливен БСП Пеканска

Известният хирруг д-р Събина Петканска няма да участва в листата на БСП на предстоящите Парламентарни избори. Това стана ясна от нейно изказване пред Конференцията на червения актив, която се е състояла вчера.

Конференцията е определила кой от местните активисти ще влязат в състава на червената листа на предстоящите избори. Местата в нея ще бъдат уточнявани допълнително. Отводът на Петканска е оставил мнозина разочаровани, тъй като на последните парламентарни избори тя получи близо 900 гласа персонален вот. Значителната част от преференциалните гасове за Петканска сега въобще няма да отидат при БСП, коментират запознати.

В състава на листа влизат: Кольо Милев – бивш кмет на Сливен и бивш водач на листа в Търговище, Румен Бозуков – доскорошен общински съветник от Движение „Заедно“ на Александър Томов и настоящ изп. директор на държавното АД „ППЗЦ“- Сливен, Стефан Щилянов – директор сливенски клон на държавното ЕАД „Напоителни системи“. Номинирани са бившия общински съветник Иван Петров и бизнесмена Саркис Шаклиян.

Д-р Събина Петканска, която през последните три избора бе на челни позиции в депутатската листа и събра рекорден брой преференции е подала отвод. Причините и мотивите за това нейно решение са изложени в изказването и, което публикуваме без редакторска намеса.

Отвод на Д-р  Събина Петканска от номинациите за
НП на ПИ на 02.10.2022 г .

        Здравейте Скъпи Другари и Другарки, делегати и гости на конференцията.
Радвам се, че сме се събрали отново в този формат, за да започнем с ентусиазъм предизборната кампания.

Сърдечно Ви  Благодаря за гласуваното към мен  доверие и направените  номинации да участвам като кандидат за НП в предстоящите избори на 02.10.2022 г .

Това за мен е огромно признание за досегашната ми над 20 годишна работа за нашата партия, както и огромна бъдеща отговорност, за която ще направя всичко възможно, за да оправдая!

Скъпи Другари, За съжаление още от месец май поех личен здравословен ангажимент, чието изпълнение ще се осъществи през първата седмица на септември и възстановителния период съвпада с предизборната кампания.

Поради тази причина, аз съм длъжна да направя  своя отвод и няма да мога да участвам пряко в предстоящите избори, като кандидат за НП. Професионалната ми етика ми е наложила норми на поведение към всички мои пациенти, дори и непознати, че грижата за здравето е над всичко останало!

Поради тази причина, моля да бъда приет моят Отвод!

Поздравявам водача на нашата листа другаря Диян Дечев и искрено се радвам , че този път водач на листата е човек от Сливен .
Диян Дечев е Социалист и Другар, който е отдал целият си съзнателен живот  и енергия за развитието на нашата партия. С НЕГО  работим за БСП от вече над 20 години и съм убедена, че е най -достойната, най-успешна и най- печеливша кандидатура за Н.Пр. на БСП за Сливен.

Другари и Другарки ,

Ще използвам случая, защото взех думата, да споделя някои мои виждания и изводи, които считам, че могат да са от полза за успешното представяне на БСП в предстоящата предизборна ситуация. Ситуация и избори, които навярно са едни от най- важните в последните 30 години. Защото ако преди две години протестите и изборите бяха важни за модела на управление  в България, сегашните  избори стават важни и за ориентацията на България в глобалния свят, освен управленския модел.

Не бива и не можем да си затворим очите за поведението на Президента Румен Радев. Поведение, което след началото на войната в Украйна коренно се промени и от радетел за промяната и смяна на модела на Герб, Радев  се оказа основен груб  критик на БСП и останалите партии от бившата вече  коалиция. С което започна да реабилитира Герб. И като критик на ръководството на БСП и по- конкретно на Председателя Корнелия Нинова, все по -видимо става, че  Президента подкрепя опозицията на БСП. Вътрешна опозиция на БСП, която се идентифицира с името – Социализъм 21 век.
Но за съжаление, мисля че по- подходящото име на вътрешната опозиция в БСП е Социализъм 20 век. Защото цялостното поведение на вътрешната опозиция на сегашното ръководство на БСП е с антиевропейски  и пропутиновски разбирания и ориентация.

Считам ,че всички социалисти, които сме за европейското бъдеще на България ,трябва да подкрепим Нинова и сегашното ръководство, защото в коалицията която БСП участва, не само, че не беше нанесена никаква вреда за партията, но напротив, беше направена огромна стъпка към модернизирането на БСП, най- вече в заемането и на проевропейски позиции, за жалост, често колебливи .

Дори би било добре ако сливенските социалисти излезем с една декларация, с която подкрепяме Корнелия Нинова и ръководството на БСП, в работата им за смяна на модела на управление в България и европейското бъдеще на страната ни.

Забелязвам, че в БСП няма ясно изразено идейно течение, което изразява проевропейски разбирания и виждания за Европейското бъдеще на България. Защото най- логичното и нормалното е БСП като традиционна лява партия, да има проевропейска ориентация. Защото основните европейски страни са най- социалните страни в света. Особено скандинавските, но и Белгия, Франция и много други. И най -естественото е БСП, като лява партия бореща се за правата на трудещите се, да се стреми и да работи България да се доближава до тези социални държави .

Предлагам, ние сливенските социалисти, да помислим дали да не се опитаме да сложим началото на идейно течение в БСП за ясна проевропейска ориентация на България. Идейно течение например с името – Български социалисти за Европа. Идейно движение, което да се опита да създаде европейско лице на БСП и да я направи много по- привлекателна за младите проевропейско настроени българи. И да се противопостави идейно на вътрешната опозиция на БСП – Социалисти 21 век.

Скъпи другари и другарки, наясно съм с евентуалното неодобрение и критики, които ще предизвикат моите коментари. Но поемам риска да получа критики, както винаги съм го правила, с целта да се опитам да помогна за взимане на правилни решения  за бъдещето на БСП.

Събитията в последните няколко години представиха БСП, водена от Нинова като партия бореща се срещу корупцията и срещу модела на Герб. Започна да избледнява  спомена за БСП като партия от статуквото и  партия, носител на корупцията, върха на която беше по време на тройната коалиция.

В последните няколко месеца, докато участваше в четворната коалиция, Социалистическата Партия в България започна да добива и имидж на проевропейска партия.

Другарю Дечев, като млад и не обременен социалист, в същото време и с голям опит в партийния живот, предлагам да помислите в националното ръководство на БСП, да работите така и в предстоящата кампания, че да затвърдите в обществото впечатленията за БСП, че е партия бореща се срещу корупцията и модела на Герб и с проевропейска ориентация .

Защото ако БСП не намери сили в себе си да се освободи от кадри ,свързващи я с корупционни практики или съмнения за такива и не гарантира пред обществото възможност за борба с корупцията по всички етажи на властта  и  най- вече, ако не намери сили в себе си да се заяви като лява проевропейски ориентирана партия и не участва като стабилен коалиционен партньор на ПП и ДБ в следващите опити за създаване на правителство, БСП  може да бъде отхвърлена още повече от българското общество и да изгуби още от обществения си авторитет .

БСП трябва да се бори да се модернизира и да получи от обществото реноме на гарант против корупцията и доверие за проевропейска интеграция. Защото ако не го направи, рано или късно или Б. Борисов ще се пенсионира и Герб ще заеме мястото на БСП в затвърждаване на европейската ни интеграция и смяна на корупционния модел, или ще бъде сменен и отново ГЕРБ ще смени БСП в коалицията на промяната и европейската ориентация на България.

БЛАГОДАРЯ!
БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!

УСПЕШЕН СТАРТ НА ПРЕДИЗБОРНАТА  КАМПАНИЯ И УСПЕХ ЗА БСП НА 02.10.22.

Д-Р  СЪБИНА ПЕТКАНСКА

15.08.2022г.
СЛИВЕН