Читалището в с. Ичера чества 150 години

Сливенското село Ичера притежава богато културно-историческо наследство. В килийното училище, създадено през 1820 г., се е преподавало по оригиналния „Рибен буквар“ на д-р Петър Берон, а църквата „Св. Димитър Солунски“ е построена през 1842 г. Населението в Ичера е изцяло българско. Земеделието и животновъдството са били основен поминък в миналото, местните жители се славят като добри занаятчии – килимари, калайджии, дърводелци, кундурджии, абаджии и други.

Днес най-голямата гордост на малкото старопланинско село са старите народни песни, талантливите ичеренски певици и местното читалище „Зора“, което навършва 150 години. Читалищната годишнина ще бъде отбелязана с голям празник на 13 август (събота). Подробности разказа за Радио Стара Загора кметът на Ичера – Иванка Кортезова:

„Читалището ни е основано през 1872 г. от будни просветители – ичерени и няколко сдружения – земеделско, животновъдно, учителско. Всички решават, че Ичера трябва да поеме към будния просветителски, духовен и културен живот. Празникът ни тази година е двоен. Той е съчетан с традиционния събор, който се провеждаше в местността „Ямата“, на 5 км. от Ичера. Ще ни гостува кметът на Сливен, областният управител, общински съветници, които ни помагат, за да продължим тази благородна кауза. Програмата наистина е много богата. Ще участват солисти от симфоничния оркестър в Сливен, ансамбъл „Сливен“, фолклорната група „Здравец“, която ще изпее автентичните ичеренски песни. Програмата започва в 18:30 часа и ще спазим традицията на прочутите в цял свят ичеренски хорá, които се играят всяка година до полунощ с котленската музика“.

Старинни къщи в с. Ичера.

Старинни къщи в с. Ичера.

Музикалният диалект на с. Ичера спада към традиционната култура на Котленския край – един интересен музикалнофолклорен регион в Източното Старопланиние. Песенни образци в Котленско са записани от музикалните ни фолклористи Райна Кацарова, Елена Стоин, Тодор Джиджев, Тодор Тодоров, Ружа Нейкова, от музиканти и композитори, учители, местни краеведи.

В музикалния фонд на Радио Стара Загора се съхраняват едни от най-ранните звукозаписи на обработени песни от Котленско, записани по време на събора-надпяване в Котел през 1961 г. Автори на обработките са композиторите Коста Колев и Пенчо Стоянов. Сред отличените изпълнители са ичеренските певици Стефанка Андреева (втора награда), Марийка ЙордановаМарийка Попова и др., а най-известната професионална певица от Ичера е Мария Лешкова, изтъкнат хоров диригент и педагог.

Женската певческа група по време на запис в музикалното училище в Котел.

Женската певческа група по време на запис в музикалното училище в Котел.

Специално за 150-годишнината на читалището със съдействието на директора на музикалното училище в Котел – Мария Градешлиева, певческата група на Ичера осъществи звукозаписи на стари ичеренски песни в концертната зала на училището. Записите ще прозвучат за първи път по Радио Стара Загора.

https://bnr.bg/starazagora