Честваме 143 години от Шипченската епопея

Днес честваме 143 години от Шипченската епопея. Денят започна с панихида в Соколския манастир край Габрово в памет на загиналите в епичните боеве. Програмата с участието на президента Румен Радев, патрон на тържествата, ще продължи на историческия връх.

След панихидата в Соколския манастир желаещите продължиха пеша към легендарния връх в организиран туристически поход. Програмата продължи с изкачване на всичките 890 стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка.

Президентът Румен Радев да изкачи стъпалата заедно с гражданите.

За празника ще бъде запален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще бъде свободен за посетители след оттегляне на официалните лица, каза д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който призова:

„Всички, които ни посетят, да спазват указанията на органите на реда, тъй като предвид късното обявяване на обстоятелството, че все пак ще има някакво тържествено отбелязване, трафикът в прохода е интензивен. Така че да проявяваме взаимно търпение, и всички, които ще влизат в Паметника на свободата, да носят предпазни маски за лице.“

Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България – 60 кв. м. До дни ще бъде обявена и обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация на Паметника. Подготовката за ремонтите е в ход, очаква се цялостната реконструкция на каменната фасада да започне следващата година.

Ротари клубове от страната са организатор на тържествата, посветени на 143 години от епичните боеве за отбраната на Шипченския проход, решаващи за изхода на Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г. Желаещите да се включат в честването могат да ползват безплатен транспорт от Габрово.

https://dnes.dir.bg/