Честит Димитровден, Сливен!

Православната църква чества паметта на Свети Великомъченик Димитър Мироточиви Солунски.

Св. Димитър е един от големите балкански светципокровители. За застъпничество му си съперничат гърци, българи, руси и сърби. Той е един от най-тачените светци в християнския свят, почитан и като патрон на славянството. Най-често Св. Димитър е изобразяван на кон с копие, пронизващ бореца Лий – символ на неверника антихрист.

Според народните представи, Димитровден поставя началото на зимата. Народна поговорка гласи: „Георги носи лято, Димитър – зима“.

Около Димитровден завършвали и строежите на нови къщи. По традиция стопаните дарявали зидарите, а баш-майсторът казвал дюлгерски благослов за здраве и берекет в новия дом. Обичаят изисквал, стопаните на новата къща да заколят бял овен и да поканят цялото село за освещаването на дома. Поради тази причина на този ден празнуват и строителите. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството. Денят е професионален празник и на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.

На деня на светията, стопаните се разплащат и разпускат наетите от Гергьовден работници, овчари и ратаи. На места този празник се нарича Разпуст, а на най-грижовните ратаи стопаните дарявали кат нови дрехи, овен или агънце.

Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.

Днес имен ден празнуват хора с име Димитър, Димитрина, Димитрия, Димитричка, Деметра, Митко, Митка, Митра, Мита, Димо, Димчо, Дима, Димка, Димана и Драган.

Честит празник на всички именици!