Честит Ден на народните будители!

Днес отбелязваме 1 ноември – Деня на народните будители. Сливен също се включи в честванията. На старите новоселски гробища, в знак на почит и уважение, бяха поднесени цветя и беше отслужена заупокойна молитва на гробовете на сливенските будители. Събитието традиционно се провежда съвместно със сдружение „Мати Болгария“ и Сливенската Митрополия.

„1  ноември е празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. На един ятаган в сливенския музей пише: „на ръката подобава ножа, а на езика – словото“. И наистина, в нашия край словото и оръжието са поставени на едно ниво“, каза в словото си Дора Пондалова – председател на сдружение „Мати Болгария“-Сливен.

По-късно новоназначени учители, заедно с представители на клуб „Будители“, поднесоха гирлянд на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. След това, във фоайето на зала „Сливен“ се проведе среща-разговор „На чаша кафе“ между ръководството на Община Сливен, новоназначени и пенсионирани учители.

„Днес, в Деня на Народните будители, отдаваме почит към паметта и делото на всички възрожденци, творци и герои, които изковаха най-силното ни оръжие – нашето славно минало. Това славно минало се превърна в идеал и съдба на целия български народ, което ни изпълва с гордост и национално самочувствие, но и ни задължава да пазим и следваме съветите на нашите будители, да търсим духовността, възхода в културата и да се стремим с цялата си енергия да създаваме едно по-образовано общество. Това не би било възможно без усилията на всички вас – нашите съвременни будители“, каза в приветствието си заместник-кметът Пепа Чиликова.

Тя се обърна към всички учители и изрази уважението си към тяхната професия.

„Скъпи учители, вие сте призвани да посявате семената на знанието в душите на нашите деца, да събуждате техния интерес към науката, за да растат по-умни и по-добри. Вие сте светлината по пътя на младите. На днешния ден искам да ви пожелая да сте здрави, търпеливи и нека най-голямата ви награда бъде обичта и уважението на вашите ученици. Честит празник!“, поздрави присъстващите Чиликова.

„Денят на народните будители е ден, в който отдаваме своята почит към всички онези, които са отдали живота си на просвещението. Днес е един от тези дни, в които имаме шанса да отправим послание към младите да обичат родината си, да почитат корена си. Една нация, която уважава своите учители, има бъдеще“, каза от своя страна началникът на Регионалното управление на образованието в Сливен Милена Чолакова.

На срещата клуб  на пенсионираните учители „Будители“ поздрави своите наследници в професията с химна на народните будители.

„На всички нас ни е много приятно, че сме заедно тук и заедно отбелязваме Деня на народните будители, заедно отдаваме уважение към хората на духа, на перото, на просвещението. Днес е ден, който събужда сетивата ни за духовен живот и за по-висша нравственост. Ние, от пенсионерски клуб „Будители“, се чувстваме горди, че се срещаме с млади учители в началото на професионалния им път. С най-топли чувства ги приветстваме и казваме: честито стартиране и навлизане в сферата на най-хуманната и благородна професия“, заяви председателят на клуб „Будители“ Иванка Калайджиева, която е и носител на наградата „Аргира Жечкова.

Превърналата се в ежегодна среща цели да стимулира диалог и приемственост между поколенията преподаватели.