Чести спирания на тока тормозят села в Ямболско

Токови удари и чести прекъсвания на електрозахранването тормозят от години жителите на повече от десет села в община Тунджа. В кметствата са подадени десетки сигнали за изгорели уреди и унищожена продукция.

Честите спирания на тока за пореден път предизвикаха негодуванието на хиляди жители, като най-сериозен в момента е проблема в селата Кабиле, Дражево и Хаджидимитрово, посочи кметът на община Тунджа Георги Георгиев.

„Пишат писма до ЕВН, най-тривиалният отговор е, че заради птиците, които кацат по съоръженията, се получават такива кратковременни удари. Това няма как да ни успокоява“.

Жителите вече са готови и на протест и блокада на пътища, подчерта кметът на Кабиле Георги Динев, след поредната изпратена жалба до електроразпределителното дружество:

„Аз съм им написал и в жалбата, че хората са готови да си носят изгорялата техника и пред ЕВН, заплашват и че ще затворят магистралата. Куриозът е, че докато писахме жалбата, токът спира на няколко пъти и като не е запаметена на компютъра, почвахме да я пишем наново“.

Освен неудобствата за битовите потребители и повредените електроуреди, токовите удари пречат на производствените предприятия и водят до немалки загуби, казва собственик на сладкарски цех:

„Миксери спират, поточни линии спират, всичко се включва на ново. Това нещо, отива директно в казана за боклук, това нещо никой не ти го плаща“.

От ръководството на община Тунджа ще поискат отново среща с представители на ЕВН с настояване за подмяна на технически съоръжения в района на регионалното депо, където е най- проблемният участък и се констатират десетки токови удари  в рамките на денонощие.