Червен код – 120 пожара дневно. От началото на годината жертвите са 78

Пожарите в Новозагорско започнаха още в началото на жътвата. Снимка: БНР

Пожарите в страната са с 2500 по-малко в сравнение с миналата година, посочи в Сутрешния блок на БНТ Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Югоизточна България остава една от най-рисковите зони.

По думите му дневно възникват по 120 огнища в страната.

„Но сега започва така наречения период на горещниците. Завърши прибирането на реколтата, за съжаление хиляди декара изгоряха, в това число и съвременна техника – комбайни. Бъдете бдителни, не палете стърнища“, настоя той.

„Обикаляме с полицията малките населени места, над 3000 селища сме посетили, взаимодействаме си с хората, за да предотвратим битовите пожари, където най-трудно влияем, защото нямаме законови правомощия да влизаме в домовете на хората. Там са сериозните проблеми – 78 са жертвите до момента от началото на годината. С четирима са по-малко от 2019-а, но и броят на пожарите е по-малък“, коментира комисар Николов.


Той посочи и традиционно местата, където най-често възникват пожари през летния сезон. Това е Югоизточна България – Хасково, Ямбол, Бургас.

„Към края на месеца се усложнява обстановката и в Стара Загора, Пловдив и София окръг. Нито миг не трябва да се отпускаме, въпреки сезона на почивките“, призова Николов.