Чакат Корнелия Нинова да „зареже“ лозето на Миролио

На 14.02, понеделник, (Трифоновден по стар стил), от 12 часа ще се състои празнично зарязване в лозята на „Едоардо Миролио“, в района на село Еленово, обл. Нова Загора.

На събитието ще присъстват Ива Митева, зам.-председател на 47-о Народно събрание, д-р Момчил Неков, зам-министър на земеделието, Пламен Абровски, председател на Комисията по земеделието, храните и горите към 47-о Народно събрание, Борис Михайлов – изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ – РА, Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК, Веселин Вълчев, областен управител на обл. Сливен, Васил Александров, областен управител на обл. Ямбол, Стефан Радев, кмет на община Сливен, Валентин Ревански, кмет на община Ямбол

Покана е отправена и към Корнелия Нинова, заместник министър-председател по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията и Иван Иванов, министър на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“.

Трифон Зарезан е трудов обичай, свързан с първите стопански дейности, които се извършват по лозите и е в чест на свети Трифон, закрилник на лозарите и винарите. Началото на февруари е и календарният период, в който изпращаме зимата и посрещаме пролетта и възраждането на живота. Трифон Зарезан е и денят, в който по обичай си пожелаваме добра реколта през годината и плодородие.