Бунт срещу Нинова, Асен Гагаузов е сред поискалите нов лидер на БСП

Вътрешното напрежение в БСП, което се покачва от местните избори през октомври м.г. насам, е на път да избие във вътрешнопартиен бунт срещу соцлидера Корнелия Нинова. Близо 50 членове на Националния съвет на БСП излязоха днес с обща позиция, в която обвиняват председателя на столетницата в нарушения на устава и партийни чистки, както и че съсипва БСП като политическа сила.

Сред имената на недоволните му членове се забелязват бивши министри и депутати като Асен Гагаузов, Емилия Масларова, Дора Янкова, Милко Недялков и Петър Мутафчиев. Всички те бяха изтласкани към периферията в партията, след като Нинова лансира свои фаворити.

Според тях партийните структури отслабват, което води до намаляване на електоралната подкрепа за БСП. „От друга страна, пропагандно сме заливани със самодоволните изявления на Корнелия Нинова и близкото й обкръжение за това, че партията се намира в добра кондиция и е авторитетна и силна опозиция“, посочват те партийния лидер като виновник. След това я обвиняват, че репресира партийците, които са си позволили да изразят несъгласие с нейната политика.

„Ние не можем и не искаме да бъдем съпричастни с това поведение и тези действия на ръководството на БСП. Не можем повече да мълчим и да бъдем параван, зад който това ръководство да налага силово недемократичен стил и методи на работа, да провежда авторитарен диктат върху дейността на местните партийни организации, да принизява Националния съвет и да го използва за личните цели на председателката на БСП“, обявяват опозиционерите.

Като свои цели поставят да се върне столетницата „към нейните корени, към нейната идеология и морал, защото вече малцина ни разпознават като социалистическа партия“, както и да се възстанови вътрешнопартийната демокрация. Това са призиви, които опозицията в БСП многократно е отправяла и преди.

Конкретно те заявяват, че всички социалисти трябва да се противопоставят на опит на Нинова да се наложи като лидер за трети мандат. „Само с ново ръководство на БСП и с активните усилия на общинските организации ще изпълним отговорната политическа цел – запазване на социалистическата идея и единение на лявото политическо пространство в България“, завършват бунтовниците.

Самата Нинова не е казвала какво ще предприеме на предстоящия партиен конгрес през ноември т.г., на който ще се проведат преки избори за председател на БСП. Но опонентите й упорито твърдят, че тя ще се пробва за още един мандат, макар че уставът на партията й позволява само два.

Очаква се в събота – 23 март, вътрешната опозиция да каже повече за плановете си. Тогава столичните социалисти организират среща на тема „За бъдещето на БСП и лявото“, която ще се проведе в НДК.

От Областната и Общинската организация на БСП в Сливен запазиха мълчание. Там се готвят за избор на нов председател на партията в Сливен. Той ще се състои на 23 март в събота, като броят на кандидатите е рекорден – 7 ще се надпреварват да седнат на стола овакантен от Атанас Делибалтов. Сред кандидатите е й ген. Кольо Милев, който временно заема предедателското място.

Другите претенденти са:  д-р Събина Петканска, Стефан Щилиянов, Соня Келеведжиева, Саркис Шаклиян, Корнелий Желязков и Васил Петров.